FOTO Narandžasti pakao - u Kaliforniji i Novom Meksiku strahuju da će požari nastaviti da rastu

"Znamo da je kod nas veoma rano za sezonu požara i svi smo u strahu zbog onoga što smo već iskusili", rekao je Dejv Bejls, komandant vatrogasne jedinice Novog Meksika

45399 pregleda2 komentar(a)
Nebo tokom požara u Blek Lejku u Novom Meksiku, Foto: Reuters

Od Kalifornije, gdje su izgorjele višemilionske vile sa pogledom na Pacifik, do udaljenih planina Novog Meksika - od početka godine šumski požari bjesne u ta dva dijela Sjedninjenih Američkih Država.

Ta dva mjesta ne mogu biti različitija, piše Gardijan, ali zajedničko im je to što je vatra nošena vjetrom gutala (od višegodišnje suše) izuzetno suvu vegetaciju.

Dok je požar na sjeveru Novog Meksika u četvrtak "progutao" gustu šumu, vatrogasci u priobalnoj zajednici Laguna Nigel ugasili su tinjajuće ostatke 20 velikih kuća koje su se brzo zapalile i natjerale ljude na evakuaciju.

"Nebo - sve je bilo narandžasto. Izgledalo je kao pakao, pa smo samo uskočili u auto", prisjetio se Sasan Darijan kako je bježao sa ćerkom i ocem, dok je oko njih bjesnio požar.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

"Mi smo u plamenu, rekla je moja ćerka. Bilo je varnica na njoj", dodao je Darijan.

U cijeloj zemlji ove godine je izgorjelo više od 5.180 kvadratnih kilometara, najviše od 2018 - prema podacima Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra.

Ono što najviše brine su predviđanja za ostatak proljeća koja na Zapadu ne slute na dobro, jer suša i toplije vrijeme izazvano klimatskim promjenama povećavaju opasnost od požara, piše Gardijan.

"Znamo da je kod nas veoma rano za sezonu požara i svi smo u strahu zbog onoga što smo već iskusili", rekao je Dejv Bejls, komandant vatrogasne jedinice Novog Meksika.

Čak i mali požari koji bi nekada lako bili obuzdani predstavljaju ekstremnu prijetnju po život i imovinu zbog klimatskih promjena, rekao je Brajan Fenesi, šef vatrogasne službe okruga Orindž u jugozapadnom dijelu Kalifornije.

Najbolji primjer toga desio se u srijedu kada je morski povjetarac raširio požar - koji je pretpostavlja se izazvala električna oprema - i veoma brzo zapalio kuće.

U Novom Meksiku se očekivalo da će "crveni alarm" od požara prestati do petka uveče, ali ekstremno niska vlažnost i dalje pruža dovoljno mogućnosti za širenje plamena, rekli su zvaničnici.

"Ovi požari će nastaviti da rastu", upozorio je Bejls.