Sajam knjiga žali zbog propusta - pojave pamfleta “Protokoli Sionskih Mudraca” na jednom štandu

"Ovaj propust je odmah ispravljen, a organizator će uložiti dodatnu pažnju kako ne bi došlo do sličnog incidenta u budućnosti"

4922 pregleda3 komentar(a)
Foto: Podgorički sajam knjiga

Organizatori Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici osudili su proizvodnju i distribuciju pamfleta "Protokol Sionskih Mudraca" koji se pojavio na jednom od štandova Sajma prethodnih dana.

"Sajam knjiga je već godinama mjesto susreta kultura i gradnje mostova, po tome prepoznatljiv u čitavom regionu. Tolerancija, kultura diijaloga i promocija različitosti su principi koji su utemeljili ovu kulturnu manifestaciju od samog početka", navodi se u saopštenju Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Izrazili su žaljenje što se ovakva knjiga nemarom izlagača pojavila na jednom od štandova.

"I upućujemo izvinjenje našim prijateljima iz Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i svim pripadnicima jevrejskog naroda. Ovaj propust je odmah ispravljen, a organizator će uložiti dodatnu pažnju kako ne bi došlo do sličnog incidenta u budućnosti. Sajam svake godine posvećuje značajan dio progama afirmaciji kulturne raznolikosti a jučerašnji Okrugli sto: "Građanska država i nacija, sekularna država i vjera" započeli smo upravo čitanjem pisma uvaženog Vrhovnog rabina Crne Gore gospodina Luciana Moše Prelevića koji je istakao da je dobro biti otvoren za dijalog "jer je to vrijednost i ključni elemenat za izgradnju dobrih odnosa unutar različitih grupa"", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan sa saradnicima posjetila Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja.

"Nju je prilikom posjete sa svojim saradnicima primo Predrag Uljarević direktor Sajma knjiga, vlasnik i direktor izdavačke kuće Nova knjiga.Tom prilikom su razgovarali sa organizatorima Sajma knjiga o događaju koji se desio. Jevrejska zajednica je iskazala puno razumijevanje za pomenuti propust koji se desio. U razgovorima je iskazana i puna spremnost za buduću saradnji kada je u pitanju gostovanje jevrejskih umjetnika i predstavlajnje jevrejske kultre na 17. Sajmu knjige koji je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija i Crnoj Gori. Nova knjiga je izdavač koji od svih izdavača u Crnoj Gori ima najveći broj jevrejskih pisaca u okviru svoje produkcije", zaključuje se u saopštenju.