Njegovo veličanstvo, Luka Dončić

U najvažnijoj utakmici svoje dosadašnje NBA karijere, majstorici polufinala Zapada sa Finiksom, 23-godišnji Ljubljančanin je odigrao spektakularno i za 30 minuta upisao 35 poena, 10 skokova i četiri asistencije

5835 pregleda7 komentar(a)
Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Kada je Leri Bird polako silazio sa najveće scene, pojavio se Majkl Džordan i počeo da dominira NBA ligom.

Kada je Leteće visočanstvo bilo na zalasku karijere, ukazao se Kobi Brajant kao superstar, zatim i Lebron Džejms, kojem se brzo na vrhu priključio i najbolji šuter u istoriji NBA, Stef Kari.

Sada, kada su Kralj i Kari blizu oproštaja, NBA je definitivno dobila zvijezdu koja će obilježiti narednu deceniju.

Ako je iko i sumnjao u klasu Luke Dončića, iako je kao 18-godišnjak vodio Sloveniju do titule na Eurobasketu, a onda pomjerao granice u dresu Dalasa, sada više nema nikakvu dilemu koliko je veliki igrač.

U najvažnijoj utakmici svoje dosadašnje NBA karijere, majstorici polufinala Zapada sa Finiksom, 23-godišnji Ljubljančanin je odigrao spektakularno i za 30 minuta upisao 35 poena, 10 skokova i četiri asistencije.

Na sedam duela sa Finiksom, prosjek mu je 32,6 koševa, 9,9 uhvaćenih lopti i sedam dodavanja!

„Zabavljao sam se, a kada je tako, uvijek igram najbolje. Cijeli tim je bio nestvaran, nikada nisam vidio ovakvo izdanje na sedmoj utakmici, i to u gostima”, rekao je Dončić nakon pobjede 123:90.

Bivš as Real Madrida je ubacio 27 poena u 1. poluvremenu, koliko i cijeli Finiks, koji je imao rekordan zaostatak u majstorici plej-ofa na polovini meča (57:27).

Izvanredan je bio i Spenser Dinvidi sa 30 poena, pa su on i Dončić ispisali istoriju - tek su osmi tandem koji je na sedmom meču ubacio bar po 30 koševa, a prvi nakon Brajanta i Šakila O’Nila 2002. godine.

Uzgred, uradili su nešto što niko nije 25 godina - dali po 20 i više koševa u poluvremenu, što su posljednji uradili Patrik Juing i Alan Hjuston za Njujork 1997.

Dončić i društvo su doveli Dalas u prvo finale Zapada nakon 2011. godine, kada su Dirk Novicki i društvo uzeli titulu.

Sada ih čekaju dueli sa Golden Stejtom, a slovenački superstar je bio srećan što je meču u Arizoni prisustvovao legendarni Njemac.

„To što smo vidjeli Dirka nam je dalo puno samopouzdanja. Znate, Dirk je Dirk. Svi smo zahvalni što je bio ovdje”, naglasio je Dončić.