Rajnke: SAD će nastaviti da podržavaju put reformi, posebno važna saradnja u edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija

Navodi se da je Kovač kazao da je uvjeren da će međusobna saradnja i razmjena iskustava u narednom periodu biti još intenzivnija

4962 pregleda3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da podržavaju Crnu Goru na putu reformi, poručila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, navodeći da je posebno važna međusobna saradnja u edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija.

Rajnke je to kazala u razgovoru sa ministrom pravde Markom Kovačem.

Iz Ministarstva pravde kazali su da je posvećenost nastavku ključnih reformi na putu ka daljem dostizanju demokratskih vrijednosti u oblasti vladavine prava bila ključna tema sastanka.

"Uz obostranu želju da međusobna saradnja i razmjena iskustava doprinesu daljem napretku Crne Gore na putu osnaživanja crnogorskih pravosudnih organa", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je Rajnke poručila da SAD ostaje snažno privržena da podrži taj resor na putu ka ostvarenju daljeg napretka u oblasti vladavine prava i reformi pravosudnog sistema Crne Gore.

Navodi se da je Kovač kazao da je uvjeren da će međusobna saradnja i razmjena iskustava u narednom periodu biti još intenzivnija.

"Rajnke je naglasila da će SAD i dalje nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu reformi, ističući posebno važnost međusobne saradnje na polju edukacije nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori sa ciljem osnaživanja institucionalnih kapaciteta crnogorskog pravosuđa", navodi se u saopštenju.

Kovač je, kako su naveli, posebno istakao da će, osim postizanja napretka u ključnim oblastima vladavine prava i pravne sigurnosti, jedan od prioriteta Ministarstva pravde biti izgradnja Palate pravde.

"Čime bi se riješili dugogodišnji problemi smještajnih kapaciteta crnogorskog pravosuđa, izrazivši nadu da će SAD znati da cijene i podrže značaj realizacije tog projekta u svijetlu ukupnih prijateljskih i partnerskih odnosa dvije države", rekli su iz Ministarstva pravde.