Vlada vratila na doradu informaciju za put Meljine-Petijevići

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica je na sjednici Vlade objasnila da je potrebno da se ova informacija dopuni sa dokumentima u vezi ovog posla koje je radilo nekadašnje Ministarstvo pomorstva i saobraćaja iz 2019. godine kao i Ministarstvo kapitalnih investicija do aprila 2022. godina

3919 pregleda5 komentar(a)
Kasalica, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija odlučila da na doradu vrati informaciju o sporazumnom raskidu Bot aranžmana za put Meljine-Petijevići koju je bivša Vlada na čijem je ćelu bio Zdravko Krivokapić usvojila na svojoj posljednjij sjednici.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica je na sjednici Vlade objasnila da je potrebno da se ova informacija dopuni sa dokumentima u vezi ovog posla koje je radilo nekadašnje Ministarstvo pomorstva i saobraćaja iz 2019. godine kao i Ministarstvo kapitalnih investicija do aprila 2022. godine.

Ona je kazala da Ministarstvo finansija ne osporava obaveze kao i da su svi turusti iz cijelog svijeta dobrodošli ali da se moraju pretresti papiti, što se kako kaže nije desilo.

Firmi “Univerzal Monte”, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, uskoro treba da bude isplaćeno četiri miliona eura iz tekuće budžetske rezerve za prijevremeni raskid ugovora za put Meljine-Petijevići što je uradila Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivokapića.

Sporazum je raskinut bez saglasnosti Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) koje je saopštilo da ne može da preuzme upravljanje ovom dionicom.

”Vijesti” iz više izvora saznaju da je juče Vladina Komsija za ekonomsku politiku razmotrila informaciju o statusu obaveze vezane za sporazumni raskid ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu puta Meljine - Petijevići i da je konstatovano da su istekli rokovi da se ta obaveza ispuni i da se moraju isplatiti četiri miliiona eura, jer bi u suprotnom država bila izložena blokadi računa zbog donijete izvršne isprave.

”Na Komisiji za ekonomsku politiku (KEP) je bilo diskusije o prirodi ovog posla i potrebi da se sklopi ovakav sporazum, pa je dogovoreno da se taj materijal dostavi nadležnim organima da vide da li je bilo koruptivnih radnji u ovom slučaju”, kazao je izvor “Vijesti”.

Krivokapićeva Vlada je u maju prošle godine raskinula koncesioni ugovor, ali nije isplatila novac firmi “Univerzal Monte” koja je zbog toga podnijela tužbu Privrednom sudu.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kojim je rukovodio ministar Milojko Spajić potpisalo je sporazum o raskidu ugovora u kome je bilo definisano da se novac isplati do 31. januara ove godine. Međutim, u budžetu za ovu godinu nije planirana isplata četiri miliona, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je 15. aprila dostavio Spajiću tužbu koju je “Univerzal Monte” podnio Privrednom sudu.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je ranije da su svi navodi u vezi sa bilo kakvim koruptivnim i nezakonitim elementima kada je u pitanju procedura po kojoj se država obavezala da isplati koncesiju za put Meljine – Petijevići potpuno su netačni i bez ikakvog utemeljenja.

Ministar odbrane Raško Konjević je na sjednici Vlade kazao da je Spajić obećao usmeno da će raskinuti Bot aranžman, te da nema analize kako se došlo do toga da obaveza košta četiri miliona eura, niti je taj novac predviđen u budžetu.