Milovac: Agencija više ne štiti samo funkcionere DPS

Direktor Istraživačkog centra MANS-a o osvrtu Evropske komisije u non pejperu na rad Agencije za sprečavanje korupcije

35271 pregleda22 komentar(a)
Milovac, Foto: BORIS PEJOVIC

Podaci iz neformalnog dokumenta (non-papera) Evropske komisije, koji se odnosi na stanje u pregovoračkim poglavljima 23 i 24, iznova svjedoče o činjenici da Agencija za sprečavanje korupcije i dalje predstavlja jednu od prepreka za održivu borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Agencija nastavlja da se ponaša po sistemu zaštite najviših državnih funkcionera, što više nije rezervisano samo za DPS kadar, kaže za “Vijesti” direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Dejan Milovac.

”Agencija ne odgovora na inicijative koje se odnose na kolekciju satova predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, njegovu imovinu u Kočanima, slučaj Pandora papira, skupih ljetovanja od Emirata do San Tropea… Agencija još nije informisala javnost ni šta je preduzela po osnovu inicijative koja se odnosi na poklon koji je tadašnji potpredsjednik, a danas premijer (Dritan) Abazović dobio od arapskog šeika, koliko je stvarno koštao njegov i boravak njegovih saradnika u Emiratima, te šta je stvarno bio povod i rezultat razgovora koje je Abazović obavio tamo”, naglašava Milovac.

Kako su “Vijesti” već objavile, EK je konstatovala određen napredak Agencije, navodeći da su njeni pojedini kapaciteti ojačani. Upozorili su, međutim, na to da i dalje ostaju izazovi koji se tiču nezavisnosti Agencije, selektivnog pristupa u nekim slučajevima i kvaliteta odluka koje donose: “Međutim, nedostaci u donošenju odluka ostaju i opipljivi rezultati i povjerenje javnosti u Agenciju treba ojačati osiguranjem njenog integriteta, nepristrasnosti i odgovornosti”.

Milovac navodi i da je EK konstatovala i to da preporuke monitoring misija iz 2019. i 2021. godine još nisu u potpunosti ispunjene, iako se one odnose na ono što je suština rada Agencije za sprečavanje korupcije.

”To se, u prvom redu, odnosi na nezavisnost Agencije, definisanje prioriteta u postupanju, selektivni pristup u radu i kvalitet odluka”, naglašava on.

Na terenu, upozorava on, stvari ostaju nepromijenjene i Agencija “i dalje nastavlja da konkretne slučajeve visoke korupcije i konflikta interesa pokušava da zamijeni statistikom o velikom broju postupanja u takozvanim predmetima za administrativnu korupciju”.

”To u praksi znači da se Agencija i dalje radije bavi neprijavljenim prihodima u iznosu od par stotina eura, nego životnim stilom funkcionera iz samog vrha vlasti i neobjašnjenom milionski vrijednom imovinom… Poseban problem u radu Agencije predstavlja provjera životnog stila javnih funkcionera i sa njima povezanih osoba, što nakon svega što smo mogli da vidimo u posljednih mjesec dana, a odnosi se na slučajeve Medenica, Jovanić i Lazović, pokazuje da je ASK i na ovom polju zakazala - propustila da prva ukaže na neusaglašenost između zvanično prijavljenih prihoda i životnog stila pojedinih javnih funkcionera koji su sada osumnjičeni za teška krivična djela”, poručuje Milovac.

Dodaje i da Agencija i dalje ne postupa po više pravosnažnih presuda Upravog suda: “Kojima je nedvosmisleno utvrđeno da je Agencija pravna nasljednica nekadašnje Komisije za sprečavanje konflikta interesa, te da ima nadležnost za postupanje i u slučajevima prije 2016. godine”.

Vlada i Skupština propustile priliku da reformišu Agenciju kreiranu za obračun sa neistomišljenicima

Milovac ističe i da su Vlada Zdravka Krivokapića, baš kao i prethodni saziv Skupštine Crne Gore u potpunosti ignosirali činjenicu da je Agencija i dalje nereformisana institucija.

”…Kreirana za, dominantno, politički obračun i pritisak na neistomišljenike, pa je samim tim propuštena jedna od prilika da konačno dobijemo instituciju koja će baviti sprečavanjem korupcije, a ne sprečavanjem javnosti da sazna za korupciju. Nažalost, ni u vladi Dritana Abazovića za sada ne vidimo ozbiljnije planove kada je u pitanju borba protiv korupcije iz onoga što je mandat izvršne vlasti, o čemu dovoljno govori činjenica da je korupcija kao problem povjerena jednom od ministara bez portfelja”, zaključuje Milovac.