Popović: Najavljena smjena Klarića biće odraz brutalnog revanšizma

"Nista novo od onih koji su do juče garantovali da neće biti revanšizma i da profesionalci koji su stručno i odgovorno obavljali funkcije ne treba da brinu", kazala je poslanica Demokrata

11747 pregleda39 komentar(a)
Popović, Foto: Boris Pejović

Najavljena smjena generalnog sekretara Skupštine Aleksandra Klarića biće odraz brutalnog revanšizma i potvrda da će stručni pojedinci i prepoznati profesionalci biti najveće žrtve nove političke većine, saopštila je poslanica Demokrata Zdenka Popović.

Šefica parlamenta Danijela Đurović u jučerašnjem intervjuu za "Vijesti" najavila je da će uskoro predložiti novog generalnog sekretara.

"U juče objavljenom intervjuu, gospođa poslanica Đurović, koja se nalazi na poziciji predsjednice Parlamenta, najavila je smjenu generalnog sekretara Skupštine Crne Gore, Aleksandra Klarića. Nista novo od onih koji su do juče garantovali da neće biti revanšizma i da profesionalci koji su stručno i odgovorno obavljali funkcije ne treba da brinu. S obzirom da njihovi stavovi, garancije i zaklinjanja ne mogu potrajati ni 24 časa, prethodnih dana je počela sistematska smjena upravo onih ljudi koji, zaista, jesu profesionalci", saopštila je poslanica Popović.

Đurović je u razgovoru za "Vijesti" kazala da postoji opravdana potreba da je na funkciji generalnog sekretata osoba koja ima istu viziju i misiju kao predsjednica Skupštine.

"Tu je vjerovatno mislila da ta osoba treba biti spremna da bez imalo ustezanja prekrši Poslovnik u svakom trenutku kada od njega to zatraži, što svakako gospodin Klarić nikada ne bi učinio. Za odgovarajućeg saradnika gospođe Đurović, Aleksandra Klarića vjerovatno diskvalifikuju i sljedeće lične osobenosti. Bio je đak generacije u školi u kojoj je počeo da se obrazuje, a kao nosilac diplome 'Luča' višestruko je nagrađivan za izuzetne rezultate u školi 'Danilo Kiš' u Budvi. Osnovne i magistarske studije završio je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a na istom fakultetu je doktorske studije uspješno priveo kraju, gdje ga očekuje skora odbrana doktorske disertacije", dodaje Popović.

Povezani članci

20. Maj 2022.

SNP i ja nećemo protiv NATO-a

Klarić, kako je kazala, nikada ne bi učinio nešto što je protivno javnom interesu i propisima.

"Polazeći od okolnosti da u novoj antidemokratskoj većini i vlasti imamo čak i pojedince bez adekvatnog obrazovanja na najodgovornijim pozicijama, nije nelogično da vrhunsko obrazovanje koje posjeduje diskvalifikuje gospodina Klarića da obavlja bilo kakvu funkciju u javnoj administraciji. Kao najmlađi sekretar u istoriji crnogorskog parlamentarizma i najmlađi u Evropi, koji je za vrijeme svog mandata dao ključni doprinos u najvećoj reformi i unapređenju svih procesa rada u istoriji Parlamenta Crne Gore, takođe je vjerovatno nepoželjan. Sigurno i da nije dobrodošao kao neko ko nikada nije i nikada ne bi učinio nešto što je protivno javnom interesu, propisima i Poslovniku Skupštine, koji je gospođa Đurović za vrijeme svog kratkog mandata kršila na svakom koraku", navodi poslanica Demokrata.

Podsjeća da smijenjeni predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nije inicirao smjenu generalnog sekretara Aleksandra Jovićevića, koji je imenovan tokom prethodnog skupštinskog saziva.

"Uprkos činjenici što je na čuvenoj sjednici u decembru 2020. godine djelovao na svima dobro poznat način, gospodin Jovićević je na poziciji sekretara ostao do kraja mandata. Takav odnos gospodina Bečića je bio odraz njegovog opredeljenja da pojedinci koji obavljaju profesionalne, a ne političke funkcije, ne treba da budu žrtve političkih promjena."

"Sa druge strane, najavljena smjena generalnog sekretara Klarića, biće odraz brutalnog revanšizma i potvrda da će stručni pojedinci i prepoznati profesionalci biti najveće žrtve nove političke većine. Nedavno izrečena garancija da će profesionalci ostati na svojim mjestima se svakodnevno ruši kao kula od karata, a potpuno je logično da će za razliku od Aleksandra Klarića novi generalni sekretar kojeg će predložiti DPS imati istu viziju i misiju kao gospođa Đurović", zaključuje Popović.