Šahisti Elektroprivrede osvojili Kup Crne Gore

Elektroprivreda je ostvarila četiri pobjede, a remizirala je sa ekipom Budućnosti (2:2)

4768 pregleda0 komentar(a)
Foto: Šahovski savez Crne Gore

Ekipa nikšićke Elektroprivrede osvojila je Kup Crne Gore u šahu za 2022. godinu.

Nakon četiri dana velike borbe Elektroprivreda je ostvarila četiri pobjede, a remizirala je sa ekipom Budućnosti (2:2).

Drugo mjesto pripalo je šahistima tivatske Mimoze, dok su bronzani šahisti Herceg Novog.

Sigurnom igrom, aktuelni šampion države, osvojio je i trofej Kupa. Izabranici Željka Mijanovića su zasluženo došli do trofeja, a potvrda je i činjenica da nijesu izgubili ni partiju u svojim mečevima. Zlatne medalje izvojevali su: velemajstor Boban Bogosavljević, intermajstor Luka Drašković, fide majstori Jovan Milović i Božidar Kisić, te Vuk Miletić.

Prošlogodišnji osvajač Kupa, ekipa Mimoze, morala se zadovoljiti srebrnim medaljama. Za ekipu su nastupali: velemajstor Milan Draško, intermajstori Dušan Lekić i Slaviša Milanović, te fide majstori Miloš Vlatković i Momčilo Raičević.

Herceg Novi je ušao sa velikim planovima u ovu sezonu, a bronzana medalja je sjajna najava za predstojeću Premijer ligu. Bronzu je osvojila ekipa u sastavu: Armin Mušović, Nebojša Nikolić, Veljko Šćekić, Miomir Savić i Miodrag Ćeranić.

Šahisti podgoričke Budućnosti, koji su bili drugi favoriti po rejtingu, morali su se zadovoljiti četvrtim mjestom, a na diobu četvrtog mjesta plasirala se i ekipa Prosvjete iz Podgorice.

Zanimljive partije, viđene su prethodna četiri dana, a učestvovalo je 12 ekipa. Igralo se po standardnom tempu, po švajcarskom sistemu. Pobjeda u meču ekipu je donosila 3 boda, a neriješen ishod 1.

Slijedi kratka pauza, a Premijer liga zakazana je za period od 9. do 16. jula.

Rezultati petog kola: Elektroprivreda - Mimoza 2,5-1,5, Herceg Novi - Mladost 2-2, Crnogorac - Budućnost 2-2, Prosvjeta - Nikšić 2,5-1,5, Cetinje - Rumija 3,5-0,5, Zora - Rudar 2-2.

Konačni poredak: 1. Elektroprivreda 13 (14,5) 2. Mimoza 10 (12,5) 3. Herceg Novi 10 (12) 4. Budućnost 9 (13) 5. Prosvjeta 9 (10,5)…

Organizator takmičenja je bio Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK Herceg Novi, dok je pokrovitelj bilo Ministarstvo sporta i mladih.

Sudijski posao, bez problema su obavljali: Igor Vujačić i Luka Lješković.