Poremećaje iz domena mentalnog zdravlja prate mitovi i stigma

Za adekvatan oporavak je važno rano javljanje psihijatru

2340 pregleda1 komentar(a)
Foto: KCCG

Poremećaje iz domena mentalnog zdravlja često prate mitovi i stigma, a posljedice koje se javljaju zbog postojanja predrasuda najviše osjećaju pacijenti i njihove porodice, kazali su iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra (KCCG) povodom 24. maja - Svjetskog dan šizofrenije.

Iz Klinike za psihijatriju KCCG-a rekli su da šizofrenija ne predstavlja rijetko oboljenje i da se, prema istraživanjima, javlja u nešto manje od jedan odsto populacije.

Kako su naveli, tačan uzrok šizofrenije nije poznat, već se ona smatra multifaktorijalnim, što znači da se vjeruje da geni, kao i okolina, imaju ulogu u nastanku tog oboljenja.

“Dakle, ta bolest se može javiti u bilo kojoj porodici, i to ne predstavlja nikakav razlog za stigma”, kaže se u saopštenju.

Iz Klinike za psihijatriju KCCG-a rekli su da je šizofrenija hronična bolest i da se, baš kao i dijabetes ili hipertenzija, uz pomoć ljekova i redovnih kontrola, u velikom broju slučajeva može držati pod kontrolom.

Oni su poručili da je, ipak, za adekvatan oporavak važno rano javljanje psihijatru.

Šizofreniju, kako su naveli iz Klinike za psihijatriju, karakterišu postojanje poteškoća u ispravnom percipiranju realiteta, deluzija, halucinacija, povlačenje od ljudi, nedostatak motivacije, dezorganizovano mišljenje i ponašanje, kao i brojni drugi simptomi.

“Važno je imati na umu da je kod svakog pacijenta jedinstven kvalitet i intenzitet tegoba, kao i lični kapaciteti, i da će oporavak za svakog pacijenta biti jedinstven put, koji će zavisiti od redovnog uzimanja ljekova, psihološke podrške profesionalaca”, kaže se u saopštenju.

Iz Klinike za psihijatriju naveli su da veoma značajnu ulogu u oporavku ima podrška porodice i prihvatajuća okolina u kojoj pacijent živi.

“Ukoliko bi pacijent i porodica zbog stida, predrasuda, neznanja ili straha od bolesti odlučili da pomoć ne potraže na vrijeme, ili da je potraže na pogrešnom mjestu, simptomi bi postali teži, a tako i kompleksniji za tretiranje”, kazali su iz te klinike.

Prema njihovim riječima, predrasude, stigma, savjeti za izbjegavanje posjete ljekarima u svrhu liječenja, predstavljaju posljedicu nedostatka osviješćenosti u pogledu poteškoća iz oblasti mentalnog zdravlja.

“Na taj način se pacijentu i porodici, pored opterećenja bolešću, stavlja na teret društveni pritisak, a put ka oporavku čini strmijim”, kaže se u saopštenju.