Abazović: Jedan odsto od ukupnog broja stanovnika Crne Gore su državljani Ukrajine

Abazović je istakao da Crna Gora cijeni ulogu Poljske kao jednog od najistaknutijih evropskih aktera koji pruža ogromnu podršku rješavanju ukrajnske krize, ali i posvećenost i proaktivnu ulogu koju je Poljska, u svojstvu predsjedavajuće OEBS-om

10403 pregleda6 komentar(a)
Abazović i Duda, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je do sada primila veliki broj državljana Ukrajine, koji iznosi jedan odsto od ukupnog broja stanovnika naše države, saopštio je danas Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore.

Iz Vlade je saopšteno da se Abazović danas susreo sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom

"Crna Gora i Poljska jačaju saradnju u svim oblastima, a NATO savezništvo ostaje glavni mehanizam zaštite naših zajedničkih evropskih i evroatlantskih vrijednosti", saopšteno je nakon susreta predsjednika Abazovića sa Dudom.

"Razgovarajući o situaciji na istoku Evrope i agresiji Rusije na Ukrajinu, predsjednik Vlade Abazović je čestitao predsjedniku Poljske na prijemu oko tri miliona izbjeglica iz Ukrajine, navodeći da je Crna Gora do sada primila veliki broj državljana Ukrajine, koji iznosi 1% od ukupnog broja stanovnika naše države", piše u saopštenju Vlade.

Abazović je istakao da Crna Gora cijeni ulogu Poljske kao jednog od najistaknutijih evropskih aktera koji pruža ogromnu podršku rješavanju ukrajnske krize, ali i posvećenost i proaktivnu ulogu koju je Poljska, u svojstvu predsjedavajuće OEBS-om.

"Govoreći o integraciji Crne Gore u EU, Duda je naveo je Poljska uvijek ističe važnost i institira na politici "otvorenih vrata" Evropske unije", poručili su iz Vlade.

Abazović je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja - savezništvu u okviru NATO alijanse, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji, kao strateškim opredjeljenjima za koje imamo podršku i Poljske.

Razgovarajući o perspektivi Evrope, Abazović i Duda su se saglasili da su odnosi Crne Gore i Poljske u kontinuitetu tradicionalno prijateljski i saveznički, i da će dvije države ubuduće graditi snažnije međudržavne veze.

Abazović boravi u trodnevnoj posjeti Švajcarskoj, gdje učestvuje na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.