Korak ka zatvaranju zapadnih redakcija

Tužioci će moći da zatvaraju redakcije u Moskvi ako je neka zapadna zemlja "neprijateljska" prema ruskim medijima

27907 pregleda4 komentar(a)
Za usvajanje predloga potreban i Putinov potpis, Foto: SPUTNIK

Ruski parlament usvojio je juče predlog zakona koji tužiocima daje ovlašćenje da zatvaraju redakcije stranih medija u Moskvi ako je neka zapadna zemlja "neprijateljska" prema ruskim medijima, objavio je Rojters. Ta odluka je uslijedila nakon zatvaranja nekih ruskih medija na Zapadu.

Nacrt zakona koji je u prvom čitanju usvojio donji dom parlamenta, Duma, takođe zabranjuje dijeljenje članaka ili drugog materijala medija koje je kancelarija tužioca zatvorila. Da bi postao zakon, nacrt mora da prođe još dva čitanja, da ga razmotri gornji dom parlamenta i potpiše predsjednik Vladimir Putin.

Novinarima medijske organizacije koja bi prekršila taj zakon bila bi poništena akreditacija, što znači da ne bi mogli da rade u Rusiji, navodi Rojters.

Strani mediji su već suočeni sa preprekama nakon što je Rusija u martu usvojila zakon koji kažnjava širenje "lažnih" vijesti o njenoj vojsci.

"U trenutnoj geopolitičkoj situaciji, masovni mediji su postali instrument uticaja na informativno stanje društva", naveli su poslanici u zvaničnom obrazloženju nacrta zakona.

Rojters piše da su predlog uputili uticajni poslanici, uključujući Andreja Lugovoja, kojeg su britanski tužioci u odsustvu optužili za trovanje Aleksandra Litvinjenka 2006. Lugovoj, bivši tjelohranitelj KGB-a je odbacio optužbe.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je više puta kritikovao Zapad zbog toga što onemogućava rad prokremaljskih medija poput agencije Sputnjik i televizije RT, što, kako kaže, pokazuje nepoštovanje slobode medija.

Putin je u martu potpisao zakon kojim je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora za namjerno širenje "lažnih" vijesti o vojsci, zbog čega su neki zapadni mediji povukli novinare iz Rusije. Druge zapadne organizacije su ostale u zemlji i i dalje izvještavaju.

Ruski zvaničnici ne koriste riječ "invazija" i kažu da zapadni mediji pretjerano pristrasno izvještavaju o "specijalnoj operaciji" Rusije u Ukrajini.