Holandski novinari osporavaju zabranu RT i Sputnjika

U tužbi podnesenoj Evropskom sudu pravde, navodi se da je omogućavanje političarima da preko noći uvedu cenzuru u principu pogrešno

4138 pregleda4 komentar(a)
Foto: Reuters

Glavno udruženje holandskih novinara podnijelo je danas tužbu kojom osporava odluku Evropske unije da zabrani ruske državne medije kao kršenje prava evropskih građana na slobodu informisanja, objavio je Rojters.

EU je 2. marta uvela stroga ograničenja za distribuciju ruskih medija Raša tudej (RT) i Sputnjik u Evropi u sklopu sankcija protiv Moskve, tvrdeći da proizvode propagandu koja služi da se opravda i podrži invazija na Ukrajinu.

Holandska tužba, podnesena Sudu pravde EU, ne podržava sadržaje koje proizvode ruske organizacije niti kaže da evropski emiteri treba da ih prenose. U njoj se navodi da je zabrana preširoka i da omogućavanje političarima da uvedu politiku cenzure preko noći u principu pogrešno.

„Ako govorite o sankcijama, ideja je da se kazni Rusija,” rekao je Tomas Bruning iz Holandskog udruženja novinara (NVJ).

„Ali, u suštini kažnjavate evropske građane, tako što ih ne tretirate kao odrasle i ne date im mogućnost pristupa informacijama.”

On je rekao da bi neosporavanje zabrane mogao biti presedan za zabranu drugih politizovanih medija.

„Svi znamo da je dezinformisanje ozbiljan problem našeg vremena. Cenzura je lak odgovor, ali nije pravi odgovor.”

Zabrana, o kojoj su odlučili evropski politički lideri u Evropskom savjetu, pokriva „sva sredstva za prenos i distribucioju ruskih medija, uključujući kablovska, satelitska, televiziju, internet platforme, veb stranice i aplikacije.

Rojters piše da tužbu NVJ-a podržava i nekoliko internet provajdera i i grupa za onlajn slobode, „Bits of Freedom”.

U odluci EU se navodi zabrinutost da bi RT i Sputnjik mogli da destabilizuju Evropu, ali je ona „izuzetno nejasna“, smatra Rejo Zenger iz „Bits of Freedom”.

„Nije jasno šta tačno mora da se blokira, ko mora da izvrši blokadu, niti koliko dugo blokada treba da traje. Ako je odluka poput ove stvarno potrebna, motiv bi trebalo da bude puno bolje objašnjen i da prođe provjeru nezavisnog sudije”.