Đeka: Radimo na razvijanju boljih uslova života građana imajući u vidu benefite koje bi proizašli iz članstva u EU

Neđeši je rekao da Crnu Goru vidi kao prvu narednu članicu EU i da je to očekivanje "sasvim realno"

2586 pregleda0 komentar(a)
Đeka i Neđeši, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Vlada Crna Gore radi na politici pomirenja, razvijanja boljih uslova života svojih građana i građanki imajući u vidu benefite koje bi proizašli iz članstva u Evropskoj uniji, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka tokom sastanka sa Jožefom Neđešijem, ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori.

U saopštenju iz ovog resora navodi se da je vlada u fokus svog rada postavila sprovođenje jednog od najvažnijih strateških ciljeva - članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i, kako navode, neumorno će djelovati u tom pravcu.

Đeka je rekao da će i svojim primjerom, slijedeći namjeru premijera Dritana Abazovića da Crna Gora bude, u praksi, država svih svojih građana i građanki, pružiti maksimalan doprinos jačanju politika zaštite i unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava.

"Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ima priliku da sarađuje sa ekspertom u oblasti ljudskih i manjinskih prava Ištvanom Lakatošem, kojeg nam ustupa Vlada Mađarske. Bilo bi nam drago da gospodin Lakatoš svoj angažman produži za još jedan mandat u Crnoj Gori na obostrano zadovoljstvo", dodao je Đeka.

On je dodao da su "neke ideje već u fazi nacrta".

"A, neke smo polako uveli u fazu realizacije, ali do kraja godine trudićemo se da pristup ljudskim i manjinskim pravima osvijetlimo na drugačiji način, prijemčiv, upečatljiv i korisniji široj populaciji", najavio je Đeka.

U saopštenju se navodi da je Neđeši čestitao Đeki na mandatu i ponovio spremnost i podršku Mađarske integracionim politikama Crne Gore.

"Podrška Mađarske Crnoj Gori je kontinuirana, kako tokom pristupanja Crne Gore NATO alijansi, tako i u dijelu pristupanja Evropskoj uniji", rekao je Nađeši.

Dodao je da Crnu Goru vidi kao prvu narednu članicu Unije, a da je to očekivanje "sasvim realno".

"Članstvo u Evropskoj uniji otvara brojne mogućnosti zemljama Zapadnog Balkana, a Crna Gora, budući da je članica NATO i kao teritorijalno mala država, mogla bi prva da ostvari te mogućnosti", ocijenili su sagovornici, navodi se u saopštenju.