„Roselinijevi” otvaraju Underhill Fest

Trinaesto izdanje Festivala dugometražnog dokumentarnog filma, pored tradicionalnih programa, ove godine nudi i selekciju kratkih dokumentarnih filmova

1804 pregleda0 komentar(a)
Foto: Underhill fest 2022

Festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhill Fest i ove godine tradicionalno najavljuje ljeto, dobro raspoloženje, ali i niz drugih festivala koji nas očekuju, kako u Podgorici, tako i u državi i regionu.

Ovogodišnje, 13. izdanje Underhill Festa (UF) svečano će biti otvoreno sedmog juna u 20.30 sati na terenu Košarkaškog kluba (KK) Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.

Na otvaranju će biti prikazan film ”Roselinijevi” Alesandra Roselinija, dokumentarac o porodici čuvenog filmskog autora Roberta Roselinija, iz perspektive njegovog najstarijeg unuka Alesandra i drugih Robertovih potomaka, uključujući i njegovu kćerku, glumicu Izabelu Roselini, iz Robertovog braka sa Ingrid Bergman. Tako UF nastavlja praksu vrhunski kvalitetnog i privlačnog programa na samom otvaranju festivala, dok će ostatak filmova najaviti narednih dana. Nakon filma “Roselinijevi” biće održan koncert trubjut benda legendarne pjevačice Ejmi Vajnhaus ”Amy’s House”, takođe na terenu KK Budućnost.

Podgorička publika će od 7. do 15. juna u Njegoševom parku i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” moći da vidi više od 20 filmskih ostvarenja - najboljih u proteklih godinu dana. Filmovi su, kao i ranije, podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a filmski selektor je Vuk Perović.

Žiri 13. Underhilla biće poznati i višenagrađivani reditelj i scenarista iz Srbije Ognjen Glavonić, zatim filmska kritičarka, urednica i direktorica Subversive Film Festivala iz Hrvatske Dina Pokrajac i direktor fotografije iz Crne Gore Ivan Čojbašić.

Novina ove godine je i selekcija kratkih dokumentarnih filmova, a pored toga će, već sedmu godinu zaredom, biti održan i program “U fokusu”, koji Underhill Fest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava, a dva filma će biti prikazana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”. U okviru 13. UnderhillFesta biće realizovan i program “Teen Docs”, škola dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola.

Sve razgovore sa zanimljivim gostima iz svijeta filma publika će moći da prati uživo putem društvenih mreža i Jutjub kanala festivala, uz podršku mreže kompanije “One”.

Underhill Fest je, podsjećaju organizatori, jedini festival dugometražnih dokumentarnih filmova u Crnoj Gori, a tokom prethodnih dvanaest godina prikazivao je najbitnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i pružao podršku regionalnim i lokalnim autorima.

Festival je postao dio imidža grada i države, adresa za sve one koji žele da budu u toku sa dešavanjima u svjetskoj kinematografiji, poručuju oni.