Neplaćanje u rubljama: Gasprom prekinuo isporuku gasa danskom Orstedu i ogranku Šela u Njemačkoj

"Gasprom je potpuno obustavio isporuke gasa Orsted Salg & Service A/S (Danska) zbog neplaćanja u rubljama. Na kraju radnog dana 31. maja, Gasprom eksport nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od Orsted Salg & Service u skladu sa dekretom ruskog predsjednika br. 172 od 31. marta 2022", navodi se u saopštenju

7058 pregleda3 komentar(a)
Gasprom, Foto: Reuters
01.06.2022. 13:39h

Gasprom je danas potpuno prekinuo isporuke gasa danskoj kompaniji Orsted, kao i ogranku Šela u Njemačkoj, zbog neplaćanja u rubljama, saopštila je ruska kompanija.

"Gasprom je potpuno obustavio isporuke gasa Orsted Salg & Service A/S (Danska) zbog neplaćanja u rubljama. Na kraju radnog dana 31. maja, Gasprom eksport nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od Orsted Salg & Service u skladu sa dekretom ruskog predsjednika br. 172 od 31. marta 2022", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da plaćanje za gas isporučen od 1. aprila mora da se izvrši u rubljama uz korišćenje novih detalja, o čemu su ugovorne strane blagovremeno obaviještene.

Gasprom je, takođe, potpuno obustavio isporuke gasa kompaniji "Shell Energy Europe Limited" zbog neplaćanja u rubljama.

foto: Shutterstock

"Na kraju radnog dana, 31. maja, Gazprom Ekport nije primio uplatu za isporuku gasa u aprilu od Shell Energi Europe Limited", navodi Gasprom, dodajući da je plaćanje takođe moralo biti izvršeno u rubljama.

Ugovor između Gasprom eksporta i Shell Energi Europe Limited za isporuku gasa Njemačkoj predviđao je količine od 1,2 milijarde kubnih metara godišnje.

Godine 2021. Gasprom eksport je isporučio Orsted Salg & Service 1,97 milijardi kubnih metara gasa, što je bilo oko dvije trećine ukupne potrošnje tog energenta u Danskoj.

Orsted, najveća danska energetska kompanija saopštila je danas da Rusija prekida dotok gasa toj kompaniji, jer je odbila da ga plaća u rubljama.

Orstedfoto: Shutterstock

Orsted je saopštio da očekuje da će ipak moći da potrošače snabdijeva gasom.

"Stojimo čvrsto u našoj odluci da odbijemo da plaćamo u rubljama i pripremili smo se za ovaj scenario. Sadašnja situacija podupire potrebu EU da postane nezavisna od ruskog gasa, tako što će podržati razvoj obnovljive energije", rekao je izvršni direktor Orsteda Mads Niper.

Kompanija je navela da potez Rusije znači da će Danska morati da kupuje više gasa na evropskom tržištu.

Prema podacima Danske energetske agencije, u prvih 18 nedjelja ove godine ruski gas je činio oko 25 odsto potrošnje gasa u EU.

Agencija je saopštila da gubitak snabdijevanja iz ruskih izvora po Dansku neće imati posljedice odmah.

"Još uvijek imamo gasa u Danskoj i potrošači ga još uvek mogu dobiti. Ali imamo spremne planove za slučaj da se situacija pogorša", rekao je generalni direktor Agencije Kristofer Bocauv.

Danska je godinama izvozila prirodni gas, ali zbog renoviranja gasnog polja Tira u Sjevernom moru sada preko Nemačke uvozi oko 75 odsto gasa za domaću potrošnju.

Očekuje se da će Tir nastaviti sa radom sredinom iduće godine.