Mnogo zavisi od početka, Ilija Vukotić: Kako krene ciklus, obično se tako i nastavlja

Crnogorski fudbaleri u subotu otvaraju B Ligu nacija duelom protiv Rumunije, za koju smatraju da je najjača u našoj grupi. Vezista Ilija Vukotić kaže da mnogo toga, ipak, zavisi od Crne Gore na otvaranju

12503 pregleda2 komentar(a)
Ilija Vukotić na novembarskom meču protiv Turske, Foto: Ilija Vukotić

Utakmice Lige nacija zamijenile su prijateljske duele, ali za mnoge nacionalne selekcije to nije promijenilo karakter mečeva, posebno za jače ekipe - dueli u najmlađem reprezentativnom takmičenju Uefe dobra su prilika za selektore da isprobaju što veći broj fudbalera, kada najveće zvijezde uglavnom odmaraju nakon naporne klupske sezone.

Posebno sada, kada se igra u junu, i to u takvom ritmu - četiri utakmice u deset dana, a igrači su pred "pucanjem", željni odmora, ako ga uopšte i imaju...

Kada je, međutim, u pitanju crnogorska reprezentacija, ali i one sličnog ranga, situacija se donekle mijenja. Dugo naša selekcija čeka na zapaženiji rezultat, na pobjedu koja će odjeknuti, i zato svaka prilika, ukoliko se ukaže, treba da se iskoristi. Bez obzira na hendikepe koji će uvijek pratiti manje reprezentacijen u ovakvim okolnostima, a vezani su za manji fond fudbalera u ovako teškom rasporedu.

Liga nacija, takođe, ima određenu prohodnost ka plej-ofu za Evropsko prvenstvo i sve su to razlozi zbog kojih će selekcija Miodraga Radulovića pokušati da pobijedi Rumuniju u subotu veče pod Goricom i da odmah pokaže da nije zalutala u B kategoriju evropskih reprezentacija, gdje je još čekaju Finska i Bosna i Hercegovina.

"Često se kaže da su prve utakmice najvažnije, jer kako krenu kvalifikacije obično se tako nastavljaju. Rumunija je kvalitetan protivnik i očekuje nas zahtjevan meč. Ali, bićemo spremni na to i znamo da puno toga zavisi od nas. Tačnije, kako ćemo mi uči u utakmicu, kako ćemo odgovoriti na igru protivnika...", kaže vezista portugalske Boaviste Ilija Vukotić.

"Mislim da treba da gledamo samo sebe i ono što ćemo mi da radimo. Treninzi koji su iza nas poslužili su da nas selektor uvede u ritam i kaže što očekuje od nas u narednim mečevima. Polako se spremamo i analiziramo protivnika i daćemo sve od sebe da spremno dočekamo subotnji meč", istakao je Vukotić, strijelac prvog gola protiv Holandije u novembarskom, iznenađujućem remiju oslabljene crnogorske selekcije protiv veleslile (2:2).

Nakon meča sa Rumunima u subotu, Crnu Goru tri dana kasnije, 7. juna, čeka gostovanje Finskoj u Helsinkiju. Jedan dan više odmora imaće reprezentacije do narednog meča, pa će "sokoli" 11. juna dočekati Bosnu i Hercegovinu. Ciklus se završava 14. juna, novim mečom sa Rumunijom, sada u Bukureštu.

"Imaćemo četiri utakmice u kratkom periodu. To je zahtjevno za sve igrače, ali se nadamo da ćemo svi ostati zdravi što je najbitnije, a onda i da spremni dočekamo utakmice. Idemo redom, utakmicu po utakmicu", kazao je Vukotić.

Povezani članci

01. Jun 2022.

Karte za Crna Gora - Rumunija od dva do osam eura

Iako je Bosna i Hercegovina žrijebana iz prvog, Finska iz drugog, a Rumunija tek iz trećeg šešira, u našoj selekciji (Crna Gora je bila u četvrtom) vide "trikolore sa Karpata" kao najjaču selekciju u grupi.

Kazao je to selektor Radulović, Vukotić se slaže.

"Mislim da su najkvalitetniji u našoj grupi, ali, kao što sam rekao, ići ćemo utakmicu po utakmicu".

Iza 23-godišnjeg ljevonogog veziste je solidna sezona u portugalskom šampionatu.

"Moja prva sezone u prvoj ligi Portugala, koja je među šest-sedam najboljih u Evropi. Odigrao sam 25 utakmica, imao sam povredu početkom godine, zbog koje me nije bilo na prvom okupljanju reprezntacije. Nadam se da će sljedeća sezona biti još bolja", poručio je Vukotić.