Stanić: SDP najavio da će predložiti zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe

"Značajno će se doprinijeti osobama oboljelih od teških bolesti u njihovom liječenju dok će se sa druge strane suzbiti crno tržište na kojem su, nažalost, pacijenti sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti"

12264 pregleda22 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je da će predložiti zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe, navodi se u saopštenju ove partije koje je potpisao Mirko Stanić, šef medijskog tima i član Predsjedništva SDP.

U saopštenju se dodaju da je ova partija "podstaknuta primjerima brojnih evropskih država koje su na ovaj način omogućile osobama oboljelim od niza teških bolesti da ovaj lijek koriste legalno ali u kontrolisanim uslovima".

"Značajan broj država u Evropi, a i u našem bližem okruženju, kao što su Hrvatska i Sjeverna Makedonija na određeni način legalizovale su upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, dok je u Bosni i Hercegovini ovakav zakon u parlamentarnoj proceduri. Imajući u vidu brojne pozitivne efekte primjene ulja kanabisa na liječenje velikog broja bolesti, želimo da omogućimo građanima Crne Gore da koriste ovaj lijek u skladu sa procedurama i pravilima koje budu propisali državni organi", dodao je Stanić.

On je istakao da su u SDP uvjereni "da su razlozi za ovakvu inicijativu višetruko opravdani".

"Prije svega, značajno će se doprinijeti osobama oboljelih od teških bolesti u njihovom liječenju dok će se sa druge strane suzbiti crno tržište na kojem su, nažalost, pacijenti sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti, a često ne dobijaju ono što im je neophodno već bivaju prevareni", navodi Stanić.

SDP u saopštenju poziva sve zainteresovane strane i nadležne državne institucije da se uključe u izradu ovog dokumenta.

"Kako bi Crna Gora što prije dobila zakon koji omogućava legalnu i strogo kontrolisanu primjenu ulja kanabisa u medicinske svrhe. Time će se omogućiti pacijentima da se liječe, a da oni ne budu tretirani kao osobe koje se bave krijumčarenjem", zaključuje Stanić u saopštenju.