Počelo asfaltiranje raskopanih ulica u Ulcinju

Sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Adnan Alibegu kazao je da će u narednih 10 dana biti asfaltirane sve raskopane ulice u Totošima, Kodrama, Bijeloj Gori i Donjoj Bratici

1771 pregleda1 komentar(a)
Radovi kod Autobuske stanice, Foto: Samir Adrović

Nakon višemjesečnog odlaganja, juče je u Ulcinju počelo asfaltiranje ulice od bulevara Braće Frašeri do Autobuske stanice, koja je bila prokopana zbog postavljanja kanalizacione mreže.

Aktuelni sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Adnan Alibegu kazao je da će u narednih deset dana biti asfaltirane sve raskopane ulice u Totošima, Kodrama, Bijeloj Gori i Donjoj Bratici gdje su postavljene cijevi za odvođenje otpadnih voda za ta četiri naselja u okviru projekta vrijednog pet miliona eura.

”Izvođači radova rekli su nam da će to biti riješeno za sedam dana. Evo, neka bude deset i mi ćemo biti zadovoljni samo da glavnu sezonu dočekamo spremni”, kazao je Alibegu “Vijestima”.

Kašnjenje sa asfaltiranjem ulica, u Ulcinju izazavalo je opravdani revolt građana. Primjera radi, frekventni put od magistrale preko Bijele Gore do malog kružnog toka sa maslinama, istinski je izazov i za iskusnije vozače a kamoli za one koji su se skoro dobili vozačke dozvole.

Još prije tri godine zaključen je ugovor o saradnji Opštine Ulcinj i italijanske kompanije “Spiga S.R.P” iz Udina, o izgradnji kanalizacione mreže za četiri naselja u opštini Ulcinj- Kodre, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica. Ta naselja gravitiraju potoku Bratica koji danas predstavlja kolektor otpada i otpadnih voda sa područja pomenutih naselja i jedan je od najvećih zagađivača kanala Port Milena, najvećeg ekološkog problema Ulcinja. Površina koju zahvataju iznosi oko 300 hektara.

U naseljima koje obuhvata ovaj projekat fekalna kanalizacija trenutno je spojena sa atmosferskom kanalizacijom, što ima za posledicu izlivanje u potok Bratica i kanal Port Milena.

Kako se navodi u ugovoru, osnovni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta vode na tom području.

Ukupna dužina predviđene kanalizacione mreže iznosiće 14.45 km. Vrijednost investicije je oko pet miliona eura, a tada je dogovreno da radovi budu završeni za godinu, odnosno 2020.

Projektom je predviđeno postavljanje oko 11,5 kilometara kanalizacijskih cjevovoda, oko 480 bunara, izgradnja crpne stanice lokalitetu Ulcinjsko polje i drugi prateći radovi.

Alibegu je kazao da projekat nije završen i da će radovi biti nastavljeni tokom jeseni.

”Nijesmo htjeli da rizikujemo da sada prokopamo ulicu od benzinske pumpe Kalamper do restorana Palma. U pitanju je malo sofisticiraniji posao jer cijevi moraju ići dublje. To ćemo završiti tokom jesni, nakon sezone”, kazao je Alibegu.