Umjesto da ukazuje na imovinu Medenice, Đukanovića, Jovanića, Lazovića, ASK je nadležnost prepustila NVO i medijima

Iz ASK čak i ne žele da kažu bilo šta o svojim rezultatima, odnosno izostanku elementarnog učinka u vezi sa posljednjim hapšenjima i sumnjama na ljude iz pravosuđa i članove njihovih porodica

41027 pregleda38 komentar(a)
Na čelu ASK je bivša predsjednica cetinjskog Osnovnog suda Jelena Perović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Gotovo dvije godine od promjene vlasti, iako kritikovana u izvještajima Evropske komisije(EK), Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) radi po starom.

Iz ove institucije čak i ne žele da kažu bilo šta o svojim rezultatima, odnosno izostanku elementarnog učinka u vezi sa posljednjim hapšenjima i sumnjama na ljude iz pravosuđa i članove njihovih porodica.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ističu da su upravo posljednji slučajevi procesuiranja visokih funkcionera pravosuđa potvrdili da ASK ne radi svoj posao kako treba.

Dejan Milovac iz MANS ocjenjuje da ni nova vlast nije naročito ponešena da se promijeni ova loša praksa.

Imovina bivše dugogodišnje čelnice sudstva Vesne Medenice, njenog sina Miloša, predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, predsjednika države Mila Đukanovića...

Umjesto da na stanove, kuće, imanja, automobile, skupe satove, račune ovih i mnogih drugih visokih funkcionera nadležnim organima i javnosti ukazuje krovna aktuikorupcijka institucija, ASK kao da je svoju nadležnost prepustila civilnom sektoru i medijima.

Posljednji primjeri procesuiranja određenih javnih funkcionera, poput bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda, ponovo su pokrenili pitanje njihove i imovine njima bliskih ljudi...

Zašto ASK nije provjeravao i ukazivao na ove, kao i slučajeve poput policijskog službenika Ljuba Milovića i ostalih javnih funkcionera, čiji "životni stil" prevazilazi njihova primanja?

Ovo je jedno od pet pitanja koja smo uputili Agenciji, ali iz ove institucije - jedna rečenica, kao odgovor.

"S obzirom na to da sva pitanja proizilaze iz navodne sadržine nezvaničnog radnog dokumenta Evropske komisije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora, čiju autentičnost Evropska komisija nije potvrdila, ne možemo ih komentarisati sve do objavljivanja izvještaja", kazali su iz ASK.

U MANS koji je godinama ASK slao prijave upravo o imovini Medenice, sinovima Zorana Lazovića i mnoge druge, ističu kako je ova institucija propustila da iskoristi svoje zakonske mogućnosti – da provjerava da li se životni stil javnih funkcionera može opravdati njihovim prihodima, ali i da kontroliše imovinu članova njihovih porodica, nakon što napuste domaćinstvo.

ASK je, kaže Dejan Milovac, ostao netaknut i gotovo dvije godine nakon pomjene vlasti.

Na čelu ASK je bivša predsjednica cetinjskog Osnovnog suda Jelena Perović, koja je na toj poziciji naslijedila Sretena Radonjića, nakon njegovog nepunog petogodišnjeg mandata.