Džonson će se suočiti sa glasanjem o povjerenju

"Premašen je prag od 15 odsto poslanika parlamentarne stranke koji traže glasanje o povjerenju lideru Konzervativne stranke"

5044 pregleda4 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
06.06.2022. 10:36h

Britanski premijer Boris Džonson danas će se suočiti sa glasanjem o povjerenju od strane poslanika vladajuće Konzervativne partije, rekao je poslanicima predsjedavajući Komiteta 1922 Grejem Brejdi, prenosi Rojters.

"Premašen je prag od 15 odsto poslanika parlamentarne stranke koji traže glasanje o povjerenju lideru Konzervativne stranke", napisao je on u bilješci poslanicima konzervativaca.

"U skladu sa pravilima, glasanje će biti održano između 18.00 i 20.00 danas u ponedjeljak, 6. juna - detalji će biti potvrđeni. Glasovi će se prebrojati odmah nakon toga. Saopštenje će biti objavljenou dogledno vrijeme."

Glasanju o povjerenju se pristupa ako najmanje 54 poslanika Torijevaca to zatraže.

Ukoliko Džonson izgubi u glasanju u kojem učestvuje 359 poslanika Konzervativne stranke, on će biti smijenjen kao vođa te partije i premijer. Ako "pobijedi", biće bezbjedan od nekog novog glasanja o povjerenju godinu dana.

Džonson je mjesecima u centru "etičkih skandala", najviše zbog žurki koje su održavane u zgradama vlade dok je na snazi bilo zaključavanje zbog kovida-19.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da podržava Džonsona u glasanju o povjerenju koje će se među poslanicima iz njihove Konzervativne partije, prenosi Rojters.

"Premijer ima moju stopostotnu podršku na današnjem glasanju i snažno ohrabrujem kolege da ga podrže", napisla je Tras na Tviteru.

"On je pružio podršku u oporavku od COVID-a i podržao Ukrajinu suočenu sa ruskom agresijom. Izvinio se za napravljene greške. Sada se moramo fokusirati na ekonomski rast", poručila je ona.

Tras se kako navodi Rojters smatra potencijalnom nasljednicom Džonsona.