Vučurović: Svi moramo biti posvećeni poboljšanju položaja djece i poštovanju njihovih prava

Vučurović je istakao da Odbor za ljudska prava i slobode, u skladu sa nadležnostima, preduzima niz aktivnosti u oblasti afirmacije, promocije, zaštite i unapređenja prava djeteta

1435 pregleda2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: DF

Svi moramo biti posvećeni poboljšanju položaja djece i poštovanju njihovih prava, kako bi im obezbijedili djetinjstvo u skladu sa njihovim potrebama, uz puno poštovanje međunarodnih standarda, saopštio je Jovan Vučurović, predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore i poslanik Demokratskog fronta (DF).

Iz DF je saopšteno da se Vučurović sastao sa vršiteljkom dužnosti šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabinom Žunić i njenim saradnicima - Nelom Krnić, koordinatorkom Programa za monitoring prava djeteta i Nikolom Vulićem, koordinatorom Programa za razvoj adolescenata.

"Sastanak je održan u cilju nastavka uspješne saradnje Odbora za ljudska prava i slobode i Predstavništva UNICEF-a. Polazeći od dosadašnjih rezultata u unapređenju prava djeteta ostvarenih dugogodišnjom saradnjom i shvatajući da je saradnja sa skupštinskim odborima ključna karika u realizaciji i nadgledanju poštovanja prava djeteta, na sastanku je bilo riječi o prioritetnim tematskim oblastima zajedničkog rada u 2022. godini", piše u saopštenju DF.

"Vučurović je saopštio da svi moramo biti posvećeni poboljšanju položaja djece i poštovanju njihovih prava, kako bi im obezbijedili djetinjstvo u skladu sa njihovim potrebama, uz puno poštovanje međunarodnih standarda. Ocijenio je da postoje brojni izazovi u ovoj oblasti i izrazio uvjerenje da je za postizanje konkretnih rezultata na dobrobit sve djece u Crnoj Gori ključna međusektorska saradnja, a podrška UNICEF-a koji se dokazao kao provjereni partner i prijatelj je dragocjena. Istakao je da Odbor za ljudska prava i slobode, u skladu sa nadležnostima, preduzima niz aktivnosti u oblasti afirmacije, promocije, zaštite i unapređenja prava djeteta", naveli su iz DF.

Iz tog političkog saveza su kazali da je Vučurović takođe, informisao prisutne da je na predstojećoj, 22. sjednici Odbora zakazanoj za 8. jun planirano razmatranje Posebnog izvještaja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda CG "Uticaj mjera za sprečavanje širenja virusa COVID-19 na mentalno zdravlje djece u Crnoj Gori".

"Razmatranje ovog Izvještaja smatra važnim jer je pandemija uticala na cijelu populaciju, a posebno su bila pogođena djeca i druge ranjive grupe stanovništva" piše u saopštenju.

Žunić je, kako su kazali iz DF, izrazila uvjerenje da će Predstavništvo UNICEF-a i Odbor za ljudska prava i slobode i u narednom periodu nastaviti kvalitetnu saradnju.

"Takođe, ona je informisala prisutne da je Sistem Ujedinjenih nacija napravio krovnu strategiju djelovanja u Crnoj Gori od 2023. godine u kojoj se posebno pominje govor mržnje, pa će agencije Ujedinjenih nacija sprovoditi brojne aktivnosti u ovoj oblasti", navodi se.

Iz DF su rekli da je Krnić saopštila da je Odbor za ljudska prava i slobode godinama predstavljao značajnog pratnera UNICEF-a u promociji i zaštiti prava djece.

"S obzirom na to da Strategija za ostvarivanje prava djeteta 2019-2023. predstavlja krovni dokument države za implementaciju preporuka Komiteta UN za prava djeteta, UNICEF krajem ove godine planira da pruži podršku državi u evaluaciji primjene ove Strategije, pa im je planirana aktivnost Odbora koju bi bilo dobro realizovati u IV kvartalu bila od velikog značaja s obzirom da će sljedeće godine država Crna Gora podnositi Izvještaj Komitetu UN za prava djeteta", piše u saopštenju DF.

Iz tog političkog saveza su naveli da je Vulić saopštio da su mladi u istraživanjima koja su sprovedena prije pandemije kovida-19 ukazivali da je jedan od ključnih izazova sa kojim se suočavaju mentalno zdravlje koje je uvijek bilo prvo na ljestvici, dok je sa pojavom pandemijom tokom 2020/2021. godine ova problematika još više dobila na značaju.

"Smatra da treba pokrenuti snažniju kampanju u ovoj oblasti", zaključuje se u saopštenju DF.