Diplomate uoči Abazovićeve posjete Kijevu: Pružiti stvarnu, a ne marketinšku podršku

Lekić: Za ukrajinski narod i Zelenskog biće dobro da posjete nemaju medijsko-revijalni karakter, već konkretne sadržaje - za mir i okončanje rata. Lukovac: Abazovićeva posjeta neće biti razlog nekih novih neprijateljskih akcija Rusije prema Crnoj Gori, iako će biti povod za dalje zaoštravanje

35837 pregleda89 komentar(a)
Demonstracija snažne podrške Crne Gore Ukrajini, Foto: Shutterstock

Najava posjete premijera Dritana Abazovića Kijevu, trebalo bi da demonstrira nastavak snažne podrške Crne Gore Ukrajini i njenom otporu ruskoj invaziji, pa stoga ne bi smjela da ima marketinški karakter.

To je mišljenje sagovornika “Vijesti” o odluci premijera da prihvati prošlonedjeljni poziv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, da dođe u glavni grad te države.

Iako je Abazović pokrenuo ideju o zajedničkom odlasku u Kijev premijera Zapadnog Balkana, s njim će u Ukrajinu, prema posljednjim informacijama, putovati samo albanski kolega Edi Rama.

Iz Vlade Sjeverne Makedonije juče su tamošnjim medijima saopštili da premijer te države Dimitar Kovačevski ipak neće ići u Kijev, “zbog intenzivne agende”.

Termin posjete još nije preciziran.

Abazovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić (Demos), kazao je da se nada da vijest o odlasku u Kijev ne ulazi u dnevnu dozu propagande koja je, prema njegovim riječima, upadljivo visoka na crnogorskoj političkoj sceni.

Ističe da će za ukrajinski narod, ali i za Zelenskog, biti dobro da posjete nemaju formalni, medijsko-revijalni karakter, već konkretne sadržaje - prvenstveno za mir, okončanje rata i diplomatsko rješenje konflikta.

”To je zapravo interes ukrajnskog naroda - da se zaustave njegove velike patnje u ovom ratu. Uostalom, ostaje da vidimo bilanse balkanske kompozicije za Kijev. Ostaje, takođe, i da isti sastav pokrene i balkanski voz za Brisel, koji je očigledno negdje zaustavljen, zbog nekog kvara”, rekao je Lekić “Vijestima”, dodajući da je za vjerovati da je najava posjete precizno definisana na liniji Ukrajina - Crna Gora, bez organizacije neke treće strane.

Crna Gora da se priprema i za period poslije rata: Lekićfoto: Luka Zeković

Bivši crnogorski ministar inostranih poslova Branko Lukovac rekao je da je poziv Zelenskog izraz njegovog zadovoljstva zbog stava Crne Gore da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu i u cjelini se pridruži stavovima i politici sankcija EU i NATO-a.

To, kaže, tim više što se imaju u vidu tradicionalno bliski odnosi Crne Gore i Rusije, ali i rizici kojima je Crna Gora bila izložena zbog, kako navodi, suprotstavljanja Rusije opredjeljenju Podgorice da ide u NATO, te brojnih pritisaka da se, uz pomoć domaćih i regionalnih snaga naklonjenih Rusiji, osujeti takva orijentacija i Crnoj Gori nametne proruska politika.

”Posjeta Kijevu s premijerom Albanije, takođe članice NATO-a, treba da demonstrira snažnu podršku Ukrajini ove dvije članice, pojedinačno i kao dijela tog saveza, u osudi agresije i herojskom otporu, kao i u zajedničkom djelovanju unutar Alijanse, kako bi se nastavile i pojačale podrška i pomoć Ukrajini”, naglašava Lukovac za “Vijesti”.

Abazović je, u telefonskom razgovoru sa Zelenskim, rekao da Crna Gora pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, dodajući da se nada da će ona dobiti status kandidata za ulazak u EU.

Premijer je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao Zelenskom i da se evropske vrijednosti slobode i prava na sopstveni izbor danas brane izvan granica EU, i da Crna Gora stoprocentno podržava odnos EU prema ruskoj invaziji.

Lukovac ocjenjuje da bi bilo veoma važno da crnogorski i albanski premijer nastave sa zajedničkim naporima u daljoj podršci Ukrajini i suprotstavljanju agresivnoj, osvajačkoj politici Rusije.

”Premda se, izgleda, odustalo od inicijative premijera Abazovića da to bude zajednička posjeta svih premijera država Zapadnog Balkana - jer se pokazala kao nerealna - vjerujem da će i za Ukrajinu biti korisno da od premijera ove dvije države Zapadnog Balkana dobije uvjeravanja o njihovom daljem zalaganju da se toj podršci pridruže sve države našeg regiona”, podvukao je.

Posjeta da demonstrira snažnu podršku Ukrajini: Lukovacfoto: Boris Pejović

Lekić kaže da je vjerovatno poželjno da “gosti s Balkana” imaju usaglašene stavove o ruskoj invaziji na Ukrajinu, pa i puteve kako izaći iz teške krize.

Međutim, dodaje da stavovi ne treba da budu obrazloženi samo “stoprocentnim usaglašavanjem” s EU ili NATO-om, već da, uz poštovanje proklamovanih savezništava, izražavaju autonomne pozicije država - demokratski usaglašene kod kuće i uz većinsko raspoloženje građana.

”Crna Gora treba da vodi uravnoteženu politiku u ovoj krizi s dramtičnim događajima i dalekosežnim posljedicama. Naša zemlja treba da se priprema i za period poslije rata u Ukrajini, koji će sigurno dovesti do novina u međunarodnom sistemu, posebno u oblasti bezbjednosti Evrope”, poručuje Lekić.

Crna Gora je početkom aprila usvojila paket sankcija EU Rusiji zbog vojne invazije na Ukrajinu, a koji se odnosi na 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, promet, distribuciju dobara...

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je u petak da su “zamrznute” 44 nekretnine 34 ruska državljanina, kojima su prethodno uvedene sankcije.

Lekić: Pojasniti informaciju o vojnoj pomoći Ukrajini

Lekić upozorava da Vlada mora biti transparentna i usaglašena u vezi sa stavovima i izjavama, i da stoga treba da demistifikuje informaciju o vojnoj pomoći Ukrajni.

”Za početak, da se objasni javnosti, pa i nama u parlamentu, zašto na sajtu Ministarstva odbrane stoji da je ‘usvojena odluka Vlade o nastavku vojne pomoći Crne Gore Ukrajni’, dok na sajtu Vlade s iste, sedme sjednice, održane 9. juna, nema takve tačke, a još manje informacije o tome? Kao da u Vladi po nekim temama postoji zapravo više vlada... Teško da se uz proizvodnju ovakvih nejasnoća Vlada može uzeti za ozbiljno, i to povodom tako osjetljivog spoljnopolitičkog pitanja kao što je rat u Ukrajni.”

Lukovac: Razvijati odnose s onom Rusijom koja ima prijateljsku politiku

Upitan može li Abazovićev odlazak u Kijev biti povod za nastavak zaoštravanja odnosa s Rusijom, Lukovac odgovara da misli da posjeta neće biti razlog nekih novih neprijateljskih akcija Rusije prema Crnoj Gori, iako će biti povod za dalje zaoštravanje.

”Smatram da i u ovim okolnostima Crna Gora treba da afirmiše svoje opredjeljenje da s Rusijom, onom koja bi imala pozitivnu, konstruktivnu, prijateljsku politiku i ponašanje, nastavi dalje da razvija i njeguje tradicionalne prijateljske odnose.”