"Ministarstvo da shvati važnost donošenja podzakonskih akata za reproduktivno zdravlje, jer smo za neke već zakasnili"

"Od svega navedenog, danas se još može samo iskoristiti mogućnost većeg broja vantjesene oplodnje"

3559 pregleda1 komentar(a)
Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS) u saopštenju dostavljenom medijima podsjetio je da je novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji usvojen u decembru 2021, ali da zakon ni nakon 8. juna nije zaživio, a podzakonski akti nisu još na snazi. Iako, kako kažu, iz Ministarstva zdravlja su upravo taj datum označili kao dan kada će zaživjeti zakon.

"Ministarstvo zdravlja je obećalo, da će zbog važnosti cjelokupne oblasti, u kojoj kaskamo, a i želje za podsticanjem nataliteta, uraditi sve da što prije dođe do podzakonskih akata, ali nažalost prošao je i 8. jun, a nekome ističe ono ključno vrijeme i nema vremena da čeka, dok drugi shvate koliko je važno", dodaje se u saopštenju.

CEGAS podsjeća da je novim Zakonom stvorena je mogućnost za:

  • Četiri postupka vantjelesne oplodnje o trošku države bračnim ili vanbračnim drugovima kao i ženi van ovih zajednica.
  • Zamrzavanje kvalitetnih embriona na period od godinu dana, kao i četiri postupka transfera embriona nakon odmrzavanja iz tih ciklusa.
  • Po tri postupka vantjelesne oplodnje i tri embrio transfera ukoliko postoji jedno zdravo dijete.
  • Po dva postupka vantjelesne i dva postupka transfera ukoliko postoji dvoje zdravo djece.
  • Po dva postupka vantjelesne oplodnje bračnim i vanbračnim supružnicima, odnosno dva tranfera nakon odmrzavanja do napunjene 50. godine života žene.
  • Osiguranim licima reproduktivne dobi do 37. godine života kao i oboljelim od maligne bolesti, bez djece, gdje usljed terapija može doći do oštećenja reproduktivnih organa, uz odobrenje ljekara reproduktivne medicine, vršiće se prezervacija fertilnosti, nekom od adekvatnih metoda za svaki pojedinačni slučaj.
  • Ukoliko se polna tkiva, ćelije i embrioni, ne mogu obezbijediti u Crnoj Gori, oni se namjenski moraju uvoziti, tako da se prati njihova sljedivost.
  • Izvozom sopstvenih polnih ćelija, tkiva i embriona, van granica Crne Gore.

"Od svega navedenog, danas se još može samo iskoristiti mogućnost većeg broja vantjesene oplodnje. Zamrzavanje o trošku države, donacija polnih ćelija, uvoz i izvoz polnih ćelija, tkiva i ebriona, kao i reproduktivna zaštita oboljelih od karcinoma, i dalje je na čekanju", navode iz CEGAS-a.

Centar za građanske slobode, kako kažu, još u februaru se obraćao Ministastvu zdravlja, zahtjevom za slobodan pristup informaciji, koji je bio vezan za formiranje radne grupe i početak pripreme podzakonskih akata vezanih za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, ali nikada nije dobio odgovor.

"Apelujemo na Ministastvo zdravlja Crne Gore, da shvati važnost donošenja podzakonskih akata vezanih za reproduktivno zdravlje građanstva, jer smo za neke već zakasnili", zaključuje se u saopštenju.