Počinje gradnja novog hotela na Seljanovu

Investitori iz Rusije i Novog Pazara počeli rušenje starog hotela “Tivat”, gdje će izgraditi novi hotelski kompleks

9631 pregleda2 komentar(a)
Novi hotelski kompleks trebao bi da bude završen do početka 2025. godine: sa gradilišta, Foto: Sinisa Lukovic

Kompanija “ALK Montenegro” iz Tivta počela je pripreme za rušenje objekta starog hotela “Tivat” na Seljanovu.

U toku je ograđivanje lokacije i isključenje vode i struje na objektu spratnosti S+P+1 površine 1.485 kvadrata, a koji je sagrađen prije skoro pedeset godina. Objekat uklanja kompanija “AIM Studio” iz Podgorice na osnovu rješenja koje je 25. maja izdalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a kako bi se oslobodila lokacija za izgradnju novog oko 20 miliona eura vrijednog hotelsko-apartmanskog kompleksa ranga pet zvjezdica.

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić u novembru 2021. je dao saglasnost na idejno rješenje novog turističko-rezidencijalnog kompleksa na toj lokaciji. Investitor kompleksa je kompanija “ALK Montenegro iza koje stoje ruski i investitori iz Novog Pazara u Srbiji. Ova kompanija je prošle godine kupila stari hotel “Tivat” i pripadajuće zemljište na Seljanovu, od njegovog dotadašnjeg vlasnika, kompanije “Primorje Hotels & Restaurants” iz Tivta.

Na ovom prostoru gradiće se tri nova objekta ukupne bruto razvijene površine svih nadzemnih i podzemnih etaža od 15.805 kvadrata. Sve to izgradiće se na placu koji ima nešto preko 3.200 kvadrata. Svi objekti spratnosti su Po+P+4. Centralni objekat je hotel ukupne bruto-površine od 7.652,39 kvadratra, a sa njegove zapadne i jugoistočne strane su stambeno-poslovni objekti ukupne bruto površine 2.851,17 m2, odnosno 5.301,40 kvadrata.

U hotelu su projektovane 33 smještajne jedinice, dok su u podrumu svih objekata projektovane tehničke prostorije i garaže sa 102 parking mjesta. U prizemljima sva tri objekta biće 14 poslovnih prostora. Kompleks će ima restoran sa velikom otvorenom terasom, dva bazena na krovu,teretanu i spa centar. Ispred hotela i objekata formiran je plato za pristup vozila sa zelenim ostrvom za okretanje, rampom za silazak u garažu i nadzemnim parkingom sa 17 mesta.

U okviru kompleksa planirano je dječije igralište i fontana. U idejnom rješenju se navodi da je na površini između dvaiju urbanističkih parcela na kojima će se graditi kompleks, predviđen javni park integrisan sa parternim uređenjem objekata.Objašnjeno je da će ova lokacija će biti predmet dogovora između investitora i Opštine Tivat, u cilju njenog opremanja i stavljanja u funkciju.

Iz kompanije “ALK Montenegro” ranije su najavljivali početak izgradnje ovog kompleksa za početak 2022, međutim radovi su kasnili nekoliko mjeseci jer se čekalo na iseljenje Službe zaštite i spasavanja a koja je hotel “Tivat” u protekle skoro četiri godine koristila kao svoje privremeno sjedište. Računa se da će čitav novi rezidencijalno-poslovni kompleks na ovoj lokaciji biti završen do kraja 2024. ili početka 2025. godine.