Podjela funkcija u javnim preduzećima i odborima direktora: DPS traži IRF, BS Monteput

Demokratska partija socijalista u zamjenu za podršku manjinskoj vladi traži ključna mjesta u preduzećima i ustanovama, kako je rekao sagovornik, A kategorije

68456 pregleda80 komentar(a)
Možda novi direktor Monteputa: Jasmin Ćorović, Foto: https://www.bscg.me/

Pregovarački timovi partija parlamentarne većine usaglasili su dio rješenja za podjelu funkcija u javnim preduzećima i odborima direktora, ali konačan dogovor tek predstoji jer ide u paketu sa podjelom skupštinskih odbora, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Demokratska partija socijalista u zamjenu za podršku manjinskoj vladi traži ključna mjesta u preduzećima i ustanovama, kako je rekao sagovornik, A kategorije. Na očekivanoj kvoti od 30 odsto mjesta “po dubini” ta stranka, između ostalog, očekuje i direktorsku poziciju na čelu Investiciono razvojnog fonda, kojim sada rukovodi Irena Radović.

Godinama na tom mjestu bio je Zoran Vukčević, protiv koga je prošle godine Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta krivična prijava zbog, kako je navedeno, niza nezakonitih radnji u vidu falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije. On je javno te optužbe demantovao.

Đukanovićeva partija očekuje da se vrati na staro mjesto: Irena Radović foto: Boris Pejović

Na jučerašnjem sastanku pregovaračkih timova parlamentarne većine, između ostalog, usaglašeno je da profesor filozofije iz Bijelog Polja Jasmin Ćorović (potpredsjednik Bošnjačke stranke) bude izvršni direktor Monteputa, dok je mjesto predsjednika Odbora tražila Socijalistička narodna partija, saznaju “Vijesti”.

Ćorović bi na toj poziciji zamijenio Milana Ljiljanića koji je diplomirani inženjer građevinarstva.

BS-u je pripao Željeznički prevoz, dok bi trebalo da dobije i članove borda direktora u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu i Aerodromima Crne Gore.

Damir Gutić (BS) će se naći na mjestu predsjednika Odbora direktora CEDIS-a a na toj poziciji je sada Rajko Radošević.

Jedan od kandidata za čelne pozicije ispred BS u sektoru energetike je i Mustafa Šahmanović, dugogodišnji savjetnik predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

Takođe Mehmedin Tahirović, pukovnik u penziji i dugogodišnji aktivista DPS-a kandidat je za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, takođe na kvotu BS-a.

Time ne prestaje niz funkcionera DPS-a koje BS kandiduje za razne pozicije u organima uprave. Prethodno je Irma Selmanović, članica opštinskog odbora DPS-a Rožaje imenovana za savjetnicu potpredsednika Vlade Ervina Ibrahimovića.

Prema informacijama “Vijesti”, Albanska alternativa izrazila je očekivanje da bi na njenoj kvoti mogao biti izabran budući direktor “Plantaža”.

Predsjednik te partije i predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj rekao je sinoć “Vijestima” da je protiv imenovanja po političkom ključu i da na odgovornim mjestima treba da budu profesionalci.

Kada su u pitanju kadrovi SNP-a, bivši menadžer Opštine Berane Darko Stojanović biće najvjerovatnije državni sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i Edina Dešić, koja je sada na mjestu predsjednice Odbora BS-a u Baru.

Vijestima je sinoć iz BS-a zvanično rečeno da još čekaju “podatke i konkretne informacije o kadrovskim rješenjima”.

Đeljošaj: Državni paket akcija u “Plantažama” treba da podijele Tuzi i Glavni grad

”Insistiraćemo na depolitizaciji, a pogotovu ‘Plantaža’ koje su perspektivna firma i koju su upravo politička imenovanja uništila. Čak mislim da državni paket akcija treba prenijeti opštinama Tuzi i Glavnom gradu, kako bi izabrali odgovornu upravu”, rekao je Đeljošaj “Vijestima” na pitanje da li AA traži direktorsko mjesto u “Plantažama”.

On je rekao da nema informaciju da je neko iz Tuzi bio zainteresovan ili konkurisao za mjesto direktora u toj kompaniji. “Možda bi to bilo dobra da se pokaže da bi opština Tuzi bila principijelna u primjeni propisa i zakona”, objasnio je Đeljošaj.