"Rusija u Sjeverodonjeck šalje veliki broj rezervnih trupa, granatirano nekoliko rafinerija u Ukrajini"

Rat u Ukrajini - 114. dan

55908 pregleda28 komentar(a)
Detalj iz Sjeverodonjecka, Foto: Reuters
18.06.2022. 22:04h
20:24h

Tri ruske rakete uništile su skladište goriva u Novomoskovsku na istoku Ukrajine, nakon čega su tri osobe primljene u bolnicu, naveo je šef regionalne administracije Valentin Rezničenko, javlja Rojters.

On je objavio sliku, kako je rekao, velikog požara u depou.

Novomoskovsk se nalazi sjeveroistočno od Dnjepra, glavnog grada ovog regiona.

19:52h

Ukrajinski grad Nikolajev zabraniće ruski jezik u školama od 1. septembra, izjavila je članica Izvršnog odbora gradskog vijeća Nikolajeva Jekaterina Stokoljas.

19:18h

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je video na kojem, kako navode, nalazi se pet Ukrajinaca koju su ranije danas oslobođeni u razmjeni sa Rusijom.

18:43h

Nekoliko ruskih projektila pogodilo je gasovod u okrugu Izjum na istoku Ukrajine, izjavio je guverner Harkovske oblasti Oleg Sinehubov, javlja Rojters.

"Izbio je požar velikih razmjera, ali su spasioci lokalizovali požar", napisao je Sinehubov na Telegramu i dodao da su oštećene "i neke druge zgrade".

18:19h

Rusija u Sjeverodonjeck šalje veliki broj rezervnih trupa iz drugih ratnih zona kako bi pokušala da preuzmu potpunu kontrolu nad ovim gradom na istoku Ukrajine, rekao je u guverner ukrajinske oblasti Lugansk Sergij Gajdaj, a prenosi Rojters.

"Danas, sjutra ili prekosjutra oni će dovesti sve rezerve koje imaju... Jer ih tamo ima toliko da su već u kritičnoj masi", rekao je Gajdaj na nacionalnoj televiziji.

On je rekao da su ruske snage već kontrolisale većinu, ali ne i cijeli Sjeverodonjeck.

18:19h

Rusija šalje veliki broj rezervnih trupa u Sevjerodonjeck iz drugih ratnih zona kako bi pokušali da preuzmu potpunu kontrolu nad istočnim gradom na liniji fronta, rekao je u nedelju guverner ukrajinske oblasti Lugansk.

„Danas, sutra ili prekosutra oni će ubaciti sve rezerve koje imaju... jer ih već ima toliko, da su u kritičnoj masi“, rekao je regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj na nacionalnoj televiziji. .

On je rekao da su ruske snage već kontrolisale većinu, ali ne i ceo Sijerodonjeck.

17:28h

Ukrajinska obavještajna služba saopštila je da se pet ukrajinskih civila vratilo u razmjeni sa Rusijom za pet zatvorenika te zemlje, javlja Rojters, ali nije naveo da li su razmijenjeni Rusi bili vojnici.

Ova služba je saopštila da su četiri od pet ukrajinskih civila zarobljeni tokom ruske okupacije dijelova Kijevske oblasti, odakle su se ruske snage povukle krajem marta.

12:51h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je vojnike na južnoj liniji fronta u Nikolajevskoj oblasti.

"On je pregledao zgradu nikolajevske oblasne državne administracije koja je uništena kao posljedica raketnog udara ruskih snaga", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Izmjena: 16:15h
12:49h

Rakete su u subotu pogodile južni okrug ukrajinskog centralnog grada Krivog Roga što je dovelo do najmanje dvije žrtve, saopštile su lokalne vlasti u objavama u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

11:49h

Važno je da Velika Britanija nastavi da pokazuje da podržava Ukrajinu na duge staze, rekao je u subotu premijer Boris Džonson, upozoravajući na rizik od „zamora Ukrajine“ kako se rat odugovlači.

„Rusi napreduju centimetar po centimetar i za nas je od vitalnog značaja da pokažemo ono što znamo da je istina, a to je da Ukrajina može da pobijedi i da će pobijediti“, rekao je Džonson novinarima po dolasku u Veliku Britaniju iz posjete Kijevu.

Neki članovi njegove Konzervativne stranke kritikovali su ga što je otišao na put umjesto da prisustvuje konferenciji u sjevernoj Engleskoj.

„Kada se pojavi umor Ukrajine, veoma je važno da pokažemo da smo uz njih na duge staze i da im dajemo stratešku otpornost koja im je potrebna“, rekao je Džonson.

10:32h

Ukrajina se protivi odluci da ne bude domaćin iduće Evrovizije

10:32h

Kako izgleda vojni centar iz kojeg Ukrajina naručuje oružje od Zapada: Jako povjerljivo, radi se danonoćno...

08:16h

Ruske rakete pogodile su rafineriju u Kremenčuku u Poltavskoj oblasti, prenosi Kijev indipendent.

Guverner Poltavske oblasti Dmitro Lunjin rekao je da je šest do osam projektila gađalo lokalnu rafineriju tokom noći.

Ne očekuje se da će ona ponovo biti operativna do kraja godine.

08:14h

Rusija je vjerovatno obnovila svoje napore da napreduje južno od istočnog ukrajinskog grada Izjuma u ​​posljednjih 48 sati, saopštilo je u subotu britansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Njihov cilj je da prodru dublje u region Donjecka i sa severa obuhvati džep oko grada Sjeverodonjecka, koji je u sukobima, piše na Tviteru.

Ako zarobljeni ukrajinski civili ne prihvate ponudu da napuste koridor, Rusija će vjerovatno tražiti opravdanje da manje pravi razliku između njih i ukrajinskih vojnih ciljeva u toj oblasti, dodalo je ministarstvo.