U Crnoj Gori 8.300 državljana Ukrajine, 10.000 Rusa i skoro 1.000 Bjelorusa

Brojke porasle uslijed ratnih dešavanja u Ukrajini

4289 pregleda6 komentar(a)

U Crnoj Gori trenutno se nalazi 8.300 državljana Ukrajine, 10.000 državljana Rusije i nešto manje od hiljadu Bjelorusa koju su došli od izbijanja rata u Ukrajini.

To je u Bojama jutra rekao Slobodan Raščanin iz kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori.

20. jun obilježava se Svjetski dan izbjeglice, a ove godine slogan je "Whoever. Wherever. Whenever. Everyone has the right to seek safety", što znači da svako u svakom trenutku može da podnese zahtjev za azil u svakoj zemlji.

"Ovo je dan kada iskazujemo poštovanje za hrabrost i snagu koje izbjeglice pokazuju i dan kada želimo da iskažemo zahvalnost prrema zajednicama prijema jer jedino sa njihovom podrškom oni mogu da uspostave neki novi život", rekao je Raščanin.

Istakao je da je broj izbjeglih i raseljenih u svijetu premašio 100 miliona i da taj broj kontinuirano raste.

"U fokusu svih nas je ukrajinska kriza. Više od 24 hiljade lica iz Ukrajine je došlo u Crnu Goru. Njih 8.300 je trenutno u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore je odobila privremenu zaštitu za sva ta lica i radimo zajedno sa našim međunarodnim partnerima da sistem privremene zaštite u potpunosti profunkciuoniše. Jako je veliki broj lica iz Rusije 10.000, čak više nego iz Ukrajine. Tu je i nešto manje od hiljadu osoba iz Bjelorusije", naveo je Raščanin.

Azil je u Crnoj Gori tražilo sedam Ukrajinaca i između 30 i 40 Rusa.