Rakočević: Program "Evropa sad" proizveo ozbiljan deficit u budžetima opština

"U saradnji s ministrom finansija Damjanovićem i Vladom, planiramo da u julu predložimo izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave", najavio Rakočević

12747 pregleda53 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) podnijeće u julu predlog izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi se pomoglo opštinama koje je finansijski ugrozio program "Evropa sad" - saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

On tvrdi da je "Evropa sad" dodatno onesposobila javne finansije, navodeći da DPS ima plan da poboljša životni standard kategorija koje su ugrožene tim programom.

“Program se finansirao ne leđima dominantno tri kategorije - penzionera, zdravstvenog sistema i opština. Kao DPS, imamo plan i ideje koje ćemo u narednom periodu, u saradnji s Vladom, zasigurno ostvariti, a to je da poboljšamo životni standard, odnosno funkcionisanje ove tri kategorije. Programom su zakinuti budžeti lokalnih samoupravo na osnovu poreza na prihod i prireza. Gubici po tom osnovu su od 40 do čak 75 odsto”, rekao je Rakočević na pres-konferenciji.

On je naveo da je DPS "amandmanima obezbijednio 15 miliona iz tekuće budžetske rezerve za pomoć opštinama", ali da to nije dovoljno.

“Zbog toga smo, u decembru, u saradnju sa Zajednicom opština, predložili izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave, i time planirali da vratimo prihod koji je plan ’Evropa sad’ oduzeo opštinama. Tada nismo naišli na razumijevanje parlamentarne većine, i opštine su ostale uskraćene. Sad se vidi ozbiljan deficit u budžetima opština, te u saradnji s ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem i Vladom planiramo da u julu, kad je planiran rebalans budžeta, predložimo ovaj zakon i inkorporiramo ga u zakon o budžetu”, istakao je Rakočević.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, kazao je da je Vlada Zdravka Krivokapića zaustavila razvoj sjevera Crne Gore, i da se bavila “inkvizicijom i čišćenjem kadrova”.

foto: Boris Pejović

On je rekao da nova manjinska Vlada treba da se pozabavi razvojem sjevera, te da je tom dijelu države potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bi se zadržali ljudi.

“Neki od projekata s kojima se krenulo su Kolašin 1450, Kolašin 1600, Cmiljača, Hajla, valorizacija Đalovića pećine... DPS će insistirati da se, u susret rebalansu budžeta, izdvoje dodatna sredstva za ove projekte”, saopštio je Živković.

Naglasio je i da je neophodno razvijati turističke potencijale i otvarati nova radna mjesta.

“U skladu s tim, DPS će insistirati kod ministra finansija, premijera i drugih ministara da se nastavi s realizacijom ovih projekata. Plan ’Evropa sad’ najviše je oštetio lokalne samouprave na sjeveru”, ocijenio je Živković.