Blinken obećao podršku Izraelu pred pete izbore za manje od četiri godine

Prijevremeni izbori povećaće šanse za povratak na funkciju premijera dugogodišnjeg izraelskog lidera, desničara Benjamina Netanjahua

1182 pregleda0 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Entoni Blinken obećao je snažnu podršku američkom savezniku Izraelu u vrijeme kada se ta zemlja priprema za peti ciklus izbora za manje od četiri godine.

U sinoćnjem telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Jairom Lapidom, koji će postati premijer prelazne vlade, Blinken je potvrdio da predsjednik SAD Džozef Bajden i dalje planira da posjeti Izrael u julu.

Blinken je istakao "naše poštovanje za demokratske procese i ponovio našu nepokolebljivu posvećenost snažnom strateškom odnosu SAD-Izrael", saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Snaga naših odnosa ne zavisi od toga ko je u Ovalnom kabinetu. Ona ne zavisi od toga ko je u stolici premijera Izraela", rekao je Prajs novinarima, dodavši da je Blinken "naglasio nastavak bliske saradnje u regionalnim i globalnim pitanjima".

Prijevremeni izbori povećaće šanse za povratak na funkciju premijera dugogodišnjeg izraelskog lidera, desničara Benjamina Netanjahua, čiji u odnosi sa bivšim predsjednikom SAD Barakom Obamom bili napeti. Bajden je tada bio potpredsjednik.

Koaliciona vlada, predvođena desničarem Naftali Benetom i na osnovu dogovora o rotaciji centristom Lapidom, težila je da ublaži ton i depolitizuje odnose Izraela sa SAD, svojim ključnim saveznikom.

Netanjahu podržavao Republikansku stranku, a naročito njen oštar odnos prema Iranu i protivljenje nuklearnom sporazumu sa Teheranom o kojem se pregovaralo dok je Obama bio predsjednik.

Netanjahuov stav i izraelsko okretanje ka desnici u odnosu na palestinsko pitanje je udaljilo članove Bajdenove Demokratske stranke koji naginju ljevici, a koja je podržavala Izrael.