Kako adekvatno čistiti kožu u ljetnjim mjesecima?

Da bi koža bila njegovana, jedra, mekana, prijatna na dodir prva stepenica je pravilno i temeljno čišćenje, koje će omogućiti da se njena fukncija i stanje održavaju na adekvatnom nivou.

30615 pregleda0 komentar(a)
Foto: Tea Medica

Piše: dr pharm. Marija Popivoda Subotić, specijalizant Odsjeka za kozmetologiju Farmaceutskog fakulteta Beograd

Naša koža je naša „lična karta“, posebno koža lica, vrata i dekoltea koji su najizloženiji dio našeg tijela. Promjene vremenskih uslova, godišnjih doba utiču i na stanje naše kože. U ljetnjem periodu zbog visokih temperatura, veće izloženosti sunčevom zračenju dolazi do značajnog isušivanja kože i uočavanja promjena na koži u vodu neravnina, bora i flekica. Uz adekvatan krem sa zaštitnim fakorom SPF 30 ili SPF 50 neophodno je svakodnevno čišćenje lica.

Čišćenje je početni korak u pravilnoj njezi, koji omogućava uklanjanje šminke, nečistoća, spoljašnih čestica, ostataka ljekova i drugih kozmetičkih proizvoda. Preparati koji se koriste za ovu namjenu treba, sem osnovog zahtjeva temeljnog čišćenja, ne bi trebalo da utiču na barijernu funkciju kože. Formulacija mora biti neiritirajuća, bez dodatnog osjećaja isušivanja. Neophodno je da komponente budu kombinovane tako da ne remete prirodan kiseli pH. Takođe poželjno je da se lagano ispira i nakon naonošenja ostavlja prijatne senzorne karakteristike za samog potrošača.

Kako odabrati pravi proizvod za sebe?

Kozmetički brend Dr Grandel nam nudi široku paletu proizvoda za čišćenje lica zavisno od tipa kože. Formulacije su bogate sastojcima poznatog mehanizma dejstva koji će odgovoriti zahtjevima i potrebama potrošača.

foto: Tea Medica

DR Grandel Purigel je proizvod namijenjen čišćenju normalne i kombinovane kože. Njegova tekstura je lagana, u kontaktu sa vodom pretvara se u pjenu koja nakon ispiranja daje osjećaj svejžine i mekoće. Formulacija je bogata tenzidima (čistačima) koji doprinose temeljnom ispiranju kože i uklanjanju ostataka nečistoća i šminke. Upotrebom se smanjuje osjećaj „masnog sjaja “ koji je često prisatn u ljetnjem periodu. Osvježavajućem efektu dodatno doprinose i lijepo uklonjene mirisne note lagane kompozicije.

foto: Tea Medica

DR Grandel mlijeko Cleansing Milk pogodno je kao dio rutine suve kože, kože sa borama i starije zahtjevne kože. Formulacija bogata pantenolom, omogućava nježno i lagano čišćenje. Sem pantenola koji smanjuje osjećaj iritiranosti i peckanja i brojni humektansi (ovlaživači) poput Glycerina i Na PCA doprinose povećanju osjećaja hidriranosti i jedrine kože. Ulje Jojobe kao jedan od poznatih anti age sastojaka pospješuje sintezu kolagena i adekvatno odgovara zahtjevima za čišenje starije kože i kože sa vidjlivim znacima starenja. Mlijeko se nanosi na ujutro i uveče na kožu lica, vrata i dekoltea, nakon čega se ispira. Nakon upotrebe lice je mekano na dodir, hidrirano i spremno za nanošenje odgovarajućih proizvoda prisunih u daljoj njezi.

foto: Tea Medica

DG Grandel nježna pjena, Gentle Foam Cleaner formulisana je bez parfema, boja i konzervanasa namijenjena je osobama sa osjetljivom, veoma osjetljivom kožom i kožom sklonom iritatacijama. Kao glavni tenzidi (čistači) korišćene su Sodium Cocoyl Apple Amino Acids, blaga formulacija čistača izolavana iz kiseline jabuke. Pogodna je jer adekvatno čisti kožu, ne isušuje je i ne remeti barijernu funkciju. Pjena koja se stvara je nježna, lagana, a formualcija je bogata ovlaživačima te nakon ispiranja doprinosi osjećaju hidriranosti bez zatezanja. Kao poseban sastojak izdvaja se ekstrakt tamarinde Tamarindus Indica Seed Gum. Ovaj polisaharid ima izuzetno hidrirajući efekat na koži, poboljšava elastičnost, umiruje i zacjeljuje kožu ostavljajući prijatan i lagan osjećaj nakon nanošenja.

foto: Tea Medica

Tokom ljetnjih mjeseci češća su duža ili kraća putovanja, tako da je potrebno imati preparat koji će omogućiti laku i praktičnu upotebu uz dobre efekte na našoj koži. U korak sa inovacijama je DR Grandel Micelarna voda, koja uklanja nečistoće, šminku uz jednostavnu upotrebu na pamučnoj blaznici. Nakon nanošenja nije neophodno ispiranje vodom. Namijenjena je svim tipovima kože. Blagi „čistač“ Sorbitan Oleate Decylglucoside Crosspolymer, omogućava efikasno čišćenje lica bez dodatnog isušivanja. Kombinacija Pentylene Glycola i Propanediola, rastvara šminku i djeluje blago antimikrobno, pa je stoga ovaj preparat bez konzervanasa i pogodan je i za čišćenje osjetljive i veoma osjetljive kože sklone iritacijama. Pantenol, ekstrakt aloja vere i glicerin doprinose prijatnom osjećaju hidriranosti kože i vraćanja osjećaja vlažnosti. Poseban sastojak ove formualcije je ekstrakt ulja brokolija koji ima adstrigentni efekat tj. sužava pore i doprinosi uklanjanju viška sebuma. Zato micelarnu vodu, kao dio svoje rutine, mogu koristiti i osobe sa masnom i problematičnom kožom sklonoj pojavi akni.

Da bi koža bila njegovana, jedra, mekana, prijatna na dodir prva stepenica je pravilno i temeljno čišćenje, koje će omogućiti da se njena fukncija i stanje održavaju na adekvatnom nivou. Kao što je rečeno, neophodno je odbrati čistač koji će zavisno od našeg tipa kože omogućiti da svakodnevna rutine bude odgovarajuća za nas kao korisnika. U kombinaciji sa proizvodima iz DR Grandel palete za njegu kože, moguće je dodirnuti savršenstvo i dostići ideal bezvremenske ljepote.

Preparati su dostupni u svim Tea Medica i drugim, bolje opremljenim, apotekama.

foto: Tea Medica