Morsko dobro traži od SDT-a dozvolu za sanaciju šetališta u Petrovcu

Gradnja šetališta jedna je od najvećih korupcionaških afera u režiji budvanske kriminalne grupe

9544 pregleda6 komentar(a)
Šetalište u Petrovcu, Foto: Vuk Lajović

Izvršni direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj uputio je dopis glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću zatraživši od institucije kojom rukovodi zeleno svjetlo da to državno preduzeće sanira petrovačko šetalište koje se nalazi u izuzetno lošem stanju.

Kako se navodi u dopisu u koje su “Vijesti” imale uvid, Mikijelj upozorava da je šetalište nebezbjedno, te da je potrebna hitna sanacija.

”Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kao upravljač državnom imovinom u zoni morskog dobra, je u svom poslovanju suočeno sa dugogodišnjim problemom nezavršenog šetališta u Petrovcu. Naime, redovnom kontrolom zone morskog dobra uočeno je da je šetalište u Petrovcu nebezbjedno za korišćenje, te da je vjerovatno, usljed protoka vremena izvedenih radova, neophodna hitna sanacija, prvenstveno zbog mještana koji trpe zbog neuređenog šetališta, kao i zbog nemogućnosti realizacije ljetnjih turističkih sezona u punom kapacitetu. Apelujemo da ukoliko ne postoje zakonske prepreke za intervenciju u ovom prostoru sa aspekta rada tužilaštva, omogućite davanjem saglasnosti, vršenje sanacije štališta, sa ciljem nesmetanog i bezbjednog korišćenja, a sve u korist građana Petrovca i turista koji ga posjećuju”, navodi Mikijelj u dopisu.

Gradnja petrovačkog šetališta jedna je od najvećih korupcionaških afera u režiji budvanske kriminalne grupe, koja je ojadila kasu grada za gotovo pet miliona eura. Nažalost, ni nakon punih 12 godina, šetalište nije završeno i zbog istrage tužilašta svih prethodnih godina opštinske vlasti, kako su tvrdile, nijesu mogle da ga rekonstruišu.

Slično pismo nekadašnjem v.d. vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću je krajm prošle godine uputio i gradonačelnik Budve Marko Carević, takođe zatraživši saglasnost da se šetalište uredi.

Tada su iz VDT Careviću kazali da su njegov podnesak dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu.

Carević je tada detaljno obrazložio višegodinji problem sa kojim se suočava lokalna uprava, jer su joj vezane ruke i ne može da sanira šetalište niti da ga dovrši, zbog toga što istražitelji SDT i dalje izviđaju cijeli slučaj tokom kojeg je organizovana kriminalna grupa oštetila gradsku kasu više od pet miliona eura.

”Opština Budva je tokom 2017. godine Specijalnom državnom tužilaštvu dostavila dokumentaciju za potrebe izviđajnog postupka u predmetu izgradnje šetališta u Petrovcu za koje postoji osnov sumnje da je nanijeta šteta u iznosu više od pet miliona eura po Opštinu i budžet građana. Naime, ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 7,5 miliona eura za ukupnu dužinu šetališta od 1,6 kilometara. Posljednja informacija koja je saopštena je da se predmet nalazi još u fazi izviđaja i da su vještaci određenih struka dali nalaz i mišljenje. Takođe, određene osobe su saslušane i obezbijeđeni su drugi dokazi u postupku”, napisao je Carević.

Imajući u vidu da je od početka izvođenja radova proteklo 12 godina, te da šetalište nije završeno do kraja, kako je istakao Carević, situacija na terenu je nezadovoljavajuća u svakom pogledu.

”U međuvremenu, zbog protoka vremena kao i lošeg kvaliteta izvedenih radova, došlo je do dodatnog oštećenja i urušavanja zbog čega je šetalište nebezbjedno za korišćenje i u svakom smislu neadekvatno za turističko mjesto kao što je Petrovac”, napisao je tada Carević i pojasnio da je zato potrebna saglasnost.

I nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović je takođe po istom pitanju pisao još Ivici Stankoviću, koji je tada bio na čelu VDT.

Radović, je navodno još u januaru 2020. dobio pismeno odobrenje od Specijalnog državnog tužilaštva da se radovi na šetalištu mogu izvšiti.

Takvu informaciju nijesu imali u kabinetu Carevića ni nakon što su uputili pismo.

Tender za šetalište u Petrovcu je raspisala gradska uprava DPS-SDP još 2008. Tada je prvorangirana nikšićka kompanija “Udarnik”, kojoj su povjereni radovi. Godinu kasnije započela je gradnja, ali zbog nedostatka novca i prazne opštinske kase, radovi su u više navrata zaustavljani, da bi šetalište tek 2015. dobilo sadašnji izgled.

Tužitelji su navodno došli do dokaza da je projekat Budvu koštao više od 7.500.000 eura, tri puta više nego što je to bilo predviđeno.

Prema tadašnjim podacima Sekretarijata za investicije, izgradnja šetališta koštala je 6.063.286 eura, a popločavanje dodatnih 1,45 miliona.

U izvještaju o izvedenim radovima Sekretarijata piše i da su pripremni radovi koštali 425.000, a zemljani 1.600.000 eura. Za gornji sloj - postavljanje tampona i betona, potrošeno je 324.000 eura, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodvodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura. Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija iz kase Budve otišlo je 479.000 eura. Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura.