Okrivljeni Ilić imao lažna dokumenta na ime Nikola Mataruga

Marko Ljubiša zvani Kan, kao svjedok oštećeni, danas se nije pojavio u Višem sudu, a konstatovano je da je sud dva puta pokušavao da mu uruči poziv

12031 pregleda0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković

Saslušanjem svjedoka danas je u podgoričkom Višem sudu nastavljeno suđenje okrivljenima Lazaru Iliću i ostalim okrivljenima da su planirali ubistvo Marka Ljubiše zvanog Kan.

Svjedočio je službenik policije Centra bezbjednosti Budva Vule Kovinić, te ugostitelj Goran Slovinić iz Budve.

Kovinić je pred specijalnim vijećem sudije Zorana Radovića rekao da su opservirali zgradu za koju su imali informaciju da se u njoj nalazi osoba koja je pripremala ubistvo Marka Ljubiše zvanog Kan.

"Čekali smo pojačanje iz Podgorice. Kolega i ja smo ušli u zgradu kako bismo locirali stan u kojem se lice za kojim smo tragali nalazi. Tada smo na stepenicama sreli osobu za koju sam posumnjao da je on. Imao je naočare za sunce i tamnu košulju. Legitimisali smo ga. Dao je ličnu kartu na ime Mataruga Nikola. Pokušao je da pobjegne tokom ličnog pregleda. Tada smo ga uhapsili", kazao je Kovinić.

Dodao je da je fotografija na toj ličnoj karti bila slična liku kao kod optuženog Ilića, ali da nije ista i da nije mogao sa sto posto sigurnosti utvrditi na osnovu nje da je to zaista on.

Sudija Radović pitao je svjedoka da li zna da postoji selo Mataruga. Službenik policije je kazao da postoji i da se nalazi na sjeveru Crne Gore.

"Imali smo informaciju da se radi o licu koje je pripremalo izvršenje najtežeg krivičnog djela i koje ima oružje i može da ga upotrijebi. Skoncentirsao sam se na ruke i na dio tijela kod kojeg bio mogao da drži oružje. Nisam primjetio je li imao povrede na sebi", kazao je službenik policije Kovinić odgovarajući na pitanja advokata Ranka Radonjića.

Svjedok Goran Slovinić je izjavio da prepoznaje jednog od optuženih i da ga je u kritičnom periodu vidio blizu kladionice.

"Čudno se ponašao. Bio je nervozan. Ja sam ga uslikao svojim telefonom”, rekao je Slovinić.

Dodao je da je među optuženima je prepoznao optuženog Savića, što je sud konstatovao.

Marko Ljubiša zvani Kan, kao svjedok oštećeni nije se pojavio danas u Višem sudu, a konstatovano je da je sud dva puta pokušavao da mu uruči poziv.

Na prethodnom suđenju okrivljeni Lazar Ilić, negirao je navode optužnice da je planirao da ubije Marka Ljubišu.

"Ne poznajem Marka Ljubišu Kana. Nisam član ni jedne kriminalne organizacije. Pretrpio sam torturu policije kada sam uhapšen. Policajci u civilu su me tukli pištoljem po glavi. Rekli su mi da kažem da sam pao", kazao je u odbrani.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Lazar Ilić je trebalo da ispali hice prema Marku Ljubiši, koji je u jednom od tri iznajmljena štek stana u Budvi čekao znak za akciju od optuženog Strahinje Savića koji je bio zadužen za praćenje mete.

Osim Ilića i Savića, optuženi su i Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Mileković koji se nalazi u bjekstvu. Prema navodima optužnice, Ilić, Savić, Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni.

Pored osoba koje se nalaze na optužnici članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji prihvatila su za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

U optužnici se navodi da je djelovanje organizacije bilo planirano na neodređeno vrijeme, u međunarodnim razmerama, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline. Zadatak Ilića bio je da ispali smrtnosni hitac u Marka Ljubišu Kana, dok je zaduženje Savića bilo da prati i opservira kretanje mete, ali i pruža logističku podršku izvršiocima ubistava.