Trgovi u Mojkovcu i Kolašinu u znaku knjige

"Mojkovački "trg od knjige" je opet među Mojkovčanima i zaljubljenicima u pisanu riječ. Želja nam je da narednih godina imamo još bogatiju ponudu i još veće interesovanje. Probili smo led i kolašinski trg postao je "trg od knjige""

3399 pregleda2 komentar(a)
Foto: RTV Mojkovac

Mojkovački i kolašinski trgovi narednih desetak dana biće u znaku knjige.

U tim gradovima sinoć su otvoreni sajmovi knjiga, koje je organizovala RTV Mojkovac, a u okviru projekta Razvoj kulture na sjeveru, prošle godine, podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke kulture.

"Želim da naš grad bude prepoznat po tome što čuva i vrednuje knjige i književnost, a da Sajam knjiga bude svenarodni praznik i novo “crveno slovo” u kalendaru mojkovačke kulture. Lokalna samouprava i građani zajedničkim snagama moramo svakodnevno uzdizati kulturu na najvišem mogućem nivou, jer kultura nije odnos prema drugome, kultura je odnos prema sebi. Ponosan sam što opština Mojkovac već treću godinu ima svoj Sajam knjiga, na kojem nam mogu zavidjeti i mnogo veće opštine u Crnoj Gori. Zbog toga posebnu zahvalnost odajem RTV Mojkovac koja je začetnik manifestacije, kao i Ministarstvu, koje je podržalo tu ideju", kazao je predsjednik te Opštine Vesko Delić, otvarajući Sajam.

U Kolašinu je manifestaciju otvorila direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić, podsjećajući da je ta manifestacija u Mojkovcu tradicionalna, a da se Sajam prvi put u Kolašinu organizuje na trgu.

"Začetnik ove lijepe ideje je književnik Rodoljub Ćorić. Imajući u vidu značaj knjige, kao najvažnije tekovine civilizacije i moćnog sredstva za širenje kulture, rado smo podržali ideju da približimo knjigu našim sugrađanima”, rekla je Ilinčić.

Na otvaranju je rečeno i da RTV Mojkovac, koja je prije tačno 20 godina osnovala Mojkovačko kulturno ljeto, Međunarodni sajam knjiga i druge brojne kulturne događaje, opet vraća knjigu na trg.

"Brojna su nova djela i izdanja koja će sigurno privući pažnju. Mojkovački "trg od knjige" je opet među Mojkovčanima i zaljubljenicima u pisanu riječ. Želja nam je da narednih godina imamo još bogatiju ponudu i još veće interesovanje. Probili smo led i kolašinski trg postao je "trg od knjige"", poručili su organizatori.

Najavljeno je i da će Sajam knjiga biti organizovan u avgustu u Bijelom Polju.