Otvoren Trg Vladimira i Kosare u Baru

Trg površine 6.500 metara kvadratnih obogaćen je dodatnim sadržajima. Na trgu je postavljena fontana, prošireni pješački koridori, nova rasvjeta kao i vodovodne i kanalizacione te elektro instalacije, a cijeli projekat je, kazali su, finansiran iz budžeta Opštine

5095 pregleda4 komentar(a)
Foto: Media biro

Svečanim otvaranjem glavnog barskog trga, Trga Vladimira i Kosare, sinoć je okončana višemjesečna rekonstrukcija.

Trg površine 6.500 metara kvadratnih obogaćen je dodatnim sadržajima. Na trgu je postavljena fontana, prošireni pješački koridori, nova rasvjeta kao i vodovodne i kanalizacione te elektro instalacije, a cijeli projekat je, kazali su, finansiran iz budžeta Opštine.

Trg su svečano otvorili i obišli predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihailo Trpkoski.

foto: Media biro

Raičević je kazao da je ovo jedna moderna interpretacija centralnog prostora grada.

"Nastojali smo da zadržimo ono što su bile prepoznatljive tačke, ali da ipak kroz moderno uređenje i utvrđivanje dodatnih sadržaja poslije 35 godina ovom prostoru ponudimo jednu poptuno drugačiju dimenziju.“ kazao je Raičević, piše Media Biro.

Raičević je istakao da je povećana zelena površina, što je Trg dodatno oplemenilo.

On se zahvalio ambasadi Sjeverne Makedonije i predsjedniku Stevu Pendarovskom koji je poklonio ploču Vladimira i Kosare.

"Prisustvo ambasadora večeras potvrda je da su veze između dva naša naroda snažne i da je legenda koja traje na prostoru našeg grada rasporostranjena i u Sjevernoj Makedoniji i u susjednoj Albaniji. To govori o snažnim vezama koje povezuju naše narode. Uvjeren sam da je ovo prostor koji će građani sa zadovoljstvom koristit, a vidim večeras i veliki broj najmlađih sugrađana, i uvjeren sam da će provoditi vrijeme zajedno sa svojim roditeljima na ovom prostoru", zaključio je Raičević.

foto: Media biro

Poklon ploča portret je kneza Vladimira i makedonske princeze Kosare i idejno je rješenje poznatog makedonskog vajara Tometa Adžievskog.

Trpkoski je poručio da mu je posebna čast što u Baru svjedoči jednom značajnom momentu kao što je otvaranje Trga Vladimira i Kosare koji je simbol makedonsko-crnogorskog prijateljstva.

foto: Media Biro

„Ploča koja je postavljena na ovom Trgu od neprocjenjive je važnosti za naše dvije zemlje jer govori o vjekovnom prijateljstvu koje je stvorila jedna ljubav koja se rodila u zatočeništvu i bila je zabranjena. Vladimir i Kosara postali su nešto što znači temelj našeg prijateljstva i budućnost u razvoju naših odnosa. Naše prijateljstvo dokazalo se u mnogim situacijma, i lijepim i teškim jer mi imamo puno toga zajedničkog.“ kazao je Trpkoski.