SZO poziva na hitno djelovanje u Evropi zbog povećanja broja slučajeva majmunskih boginja

Evropa sada ima više od 4.500 laboratorijski potvrđenih slučajeva bolesti, odnosno tri puta više nego sredinom juna. To predstavlja 90 odsto slučajeva zabilježenih u svijetu od sredine maja

3450 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je danas na "hitno djelovanje" protiv majmunskih boginja u Evropi zbog trostrukog povećanja broja slučajeva na kontinentu za dvije nedjelje.

U saopštenju, regionalni direktor SZO pozvao je evropske zemlje da povećaju napore narednih nedjelja i mjeseci da izbjegnu da se majmunske boginje ne prošire na većoj geografskoj zoni.

"Neophodno je hitno i koordinisano djelovanje ako hoćemo da promijenimo pravac u trci protiv širenja bolesti", rekao direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Prema podacima te UN zdravstvene agencije, Evropa sada ima više od 4.500 laboratorijski potvrđenih slučajeva bolesti, odnosno tri puta više nego sredinom juna.

To predstavlja 90 odsto slučajeva zabilježenih u svijetu od sredine maja, kada je ta bolest, dotada endemska samo u desetak afričkih zemalja, počela da se širi u Evropi.

Evropa koja je epicentar ove nove zaraze, sada ima 31 zemlju ili teritoriju koja je prijavila slučajeve majmunskih boginja.

Stručnjaci SZO su u subotu ocijenili da skok broja slučajeva predstavlja zdravstvenu prijetnju čiji razvoj je vrlo zabrinjavajući, ali koja u ovoj fazi ne dostiže nivo hitne svjetske zdravstvene situacije.

Uprkos toj odluci brzo širenje i hitna priroda ovog događaja znači da će komitet (stručnjaka) uskoro ponovo ispitati svoj stav, navela je SZO Evropa.