Lokalizovan požar na kontejnerskom brodu kod italijanske obale

Situacija je stabilizovana u dovoljnoj mjeri da brod može smanjenom brzinom nastaviti plovidbu do oko 20 milja udaljenog sidrišta luke Bari

12211 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
01.07.2022. 22:04h

Pomorski operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore u Baru primio je danas u 17.35 časova poziv u pomoć sa kontejnerskog broda „Cerus“ na kojem je izbio požar dok je brod bio u plovidbi južnim Jadranom.

Posada "Cerusa" uspjela je da sama u većoj mjeri lokalizuje požar na svom brodu. Ipak, vatra još nije sasvim ugašena, a neki kontejeri se još dime. Situacija je ipak stabilizovana u dovoljnoj mjeri da brod može smanjenom brzinom nastaviti plovidbu do oko 20 milja udaljenog sidrišta luke Bari gdje će se zadržati do konačnog potpunog gašenja požara.

Tzv. subpanamaks kontejneraš koji vije zastavu male karipske države Sent Kits i Nevis bio je u plovidbi od slovenačke luke Kopra prema luci Misurata u Libiji kada je, iz za sada još zvanično neutvrđenih razloga, na njemu izbio požar u kontejnerima smještenim u štivi broj tri.

foto: UPSUL

U momentu kada je došlo dio incidenta i slanja Mayday poziva, „Cerus“ se nalazio mnogo bliže italijanskoj, nego crnogorskoj obali južnog Jadrana – na otprilike 13 milja sjeveroistočno od poluostrva Gargano. Njegov poziv je ipak prvi „uhvatio“ Pomorski operativni centar UPSUL-a u Baru, koji ga je odmah u skladu sa međunarodnim protokolima za traganje i spašavanje na moru koji važe za ovaj dio Jadrana, prenio regionalnom centru za traganje i spašavanje MRCC u Rimu, a u akciju pružanja pomoći ugroženom brodu su se onda uključile i italijanske pomorske službe iz luke Bari.

Posada „Cerusa“ odmah je sama pristupila gašenju požara, pri čemu je aktiviran i brodski protivpožarni sistem na bazi CO2 kao i spinkler sistem za orošavanje broda i tereta morskom vodom, što svjedoči da je riječ o prilično ozbiljnom incidentu. Inače, požari na kontejnerskim brodovima vrlo su rizični i teški za gašenje jer brod nerijetko u hiljadama kontejnera koje nosi, ima ukrcane razne vrste zapaljivih ili opasnih materija.

Za sada još nema pouzdanih informacija o tome da li ima posljedica po posadu. „Cerus“ je kontejnerski brod dugačak 226,5 i širok 32,3 metra. Ovaj brod deplasmana 37.100 tona izgrađen je 2003. a kapaciteta je 2.497 kontejnera.