Otvoren 30. jubilarni Kotorski festival pozorišta za djecu

Večeras književni program "Ršumdan u Kotoru", u okviru kog će gost biti čuveni dječji pjesnik Ljubivoje Ršumović. Ulaz za sve predstave besplatan

4094 pregleda2 komentar(a)
Foto: kotorskifestival.me

Na Trgu od oružja u Kotoru svečano je otvoren 30. jubilarni Kotorski festival pozorišta za djecu.

Festival je otvoren predstavom "Čini da male stvari postanu velike", što je i slogan ovogodišnjeg izdanja festivala.

Režiju predstave potpisuje Mirko Radonjić po tekstu Dejana Đonovića, Milana Matejić je saradnica na dramaturgiji, a glume Katarina Krek, Slaviša Grubiša, Jelena Laban, Danica Rajković i Miloš Kašćelan.

U realizaciju su uključeni članovi Art grupe Montenegro, Plesnog studija Infinity, Plesnog studija Alisa, Mažoretki Fešta, Kinetrop teatra i Dječijeg hora Cvrkutići.

U okviru prve večeri prisutni su na ulazu u Stari grad mogli uživati i u izložbi "Četvrti zid", koja predstavlja omaž tridesetoj godišnjici festivala, kroz 30 fotografija zabilježenih na dosadašnjim izdanjima.

FOTO: kotorskifestival.me
FOTO: kotorskifestival.me
FOTO: kotorskifestival.me
FOTO: kotorskifestival.me
FOTO: kotorskifestival.me
FOTO: kotorskifestival.me
FOTO: kotorskifestival.me
FOTO: kotorskifestival.me

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, najavio da će od ove godine zvanično biti oformljeno Pozorište za djecu.

"Kažu da se duša jednog društva, jednog naroda, nacije - ogleda u odnosu prema djeci. Ako je tako, onda je duša naše države u Kotoru, onda je duša naše države u ovih deset dana trajanja festivala", kazao je Jokić.

foto: kotorskifestival.me

Za razliku od ranijih godina, kada je praksa bila da tokom trajanja festivala djeca preuzimaju vlast u gradu svečanim uručenjem ključeva predsjednika opštine, ovog puta organizatori su poručili da je pozorište uvijek otvoreno za sve, te da ključ možemo pronaći u sebi, ukoliko razvijamo ljubav prema umjetnosti.

"Kotorski festival pozorišta za djecu već tri decenije obrazuje, promoviše multikulturalnost, volonterizam, čuva tradiciju, uči da velike i lijepe priče stvaramo zajedničkim vizijama i naporima, kazao je između ostalog direktor kompanije Voli, koja je i generalni sponzor festivala, Dragan Bokan.

foto: kotorskifestival.me

Danas, drugog dana festivala, od 11 časova biće održan okrugli sto na temu “Budućnost pozorišta za djecu i mlade u Kotoru”, a nakon toga od 20 časova književni program “Ršumdan u Kotoru”, u okviru kog će gost biti čuveni dječji pjesnik Ljubivoje Ršumović.

Na Trgu od oružja od 21 čas planiran je dječji plesni performans “Plesne čarolije”, u izvođenju studija za balet i ples Mala sirena iz Kotora.

Od 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici u Kotoru biće odigrana predstava “Hajdi” pozorišta "Boško Buha", dok će u isto vrijeme u revijalnog programu, na stadionu Grblja biti izvedena predstava “Ne pričaj mi bajke”, Dramskog studija Prazan prostor.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a ulaznice se mogu rezervisati putem brojeva telefona 067 807 477 i 032 326 033.