O Buriću ne odlučuju, niti ga se odriču

Bulatović pitao zašto Skupština godinu drži u fioci predlog starog Tužilačkog savjeta za vrhovnog državnog tužioca

6364 pregleda4 komentar(a)
Članovi Odbora ignorisali pitanje o tome kako postupiti u slučaju starog predloga: Koprivica, Foto: Luka Zekovic

Još nije poznato šta će biti sa predlogom Tužilačkog savjeta (TS) starog saziva da tužilac Dražen Burić bude vrhovni državni tužilac, jer se o njemu gotovo godinu dana Skupština nije izjasnila, niti je novi TS povukao takav predlog.

Na to je juče ponovo upozorio član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) i skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Predrag Bulatović. On je na početku sjednice tog tijela, na kome je nastavljeno saslušanje kandidata za Sudski savjet, podsjetio kolege na tu obavezu sumnjajući da se možda na nju, kako je naveo, namjerno zaboravlja.

Tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Dražen Burić je bio v.d. VDT-a u trenutku kada je predložen za vrhovnog tužioca, a to je bilo 29. jula prošle godine. U međuvremenu je sastav TS promijenjen, a on je ostao bez mandata jer je stupio na snagu novi zakon o tužilaštvu.

Odbor za politički sistem, koji daje mišljenje o kandidatu TS, nije se izjašnjavao o njemu, niti je to pitanje otvarano na plenumu.

Novi TS je za vršioca dužnosti VDT-a izabrao tužiteljku Maju Jovanović kojoj, kako je podsjetio Bulatović, prvi šestomjesečni mandat ističe 6. avgusta. Zakon o državnom tužilaštvu ostavlja mogućnost da ona na tom mjestu bude još šest mjeseci na šta je podsjetio i poslanik tražeći od kolega da oni završe svoj dio posla, odnosno izjasne se o Buriću.

On je podsjetio da su u petak zakazane političke konsultacije, na koje je pozvala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, oko izbora članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i VDT-a.

”Kao da neko namjerno zaboravlja da ovdje treba da se izabere VDT, ovdje se samo priča o SS, da bi se dobio neki štrik u EU. Važan je SS jer je njegov dio u nelegitimnom kapacitetu, ali je važan i VDT. Kod predsjednika Skupšine, bivšeg i sadašnjeg, je dopis starog TS da se Skupština izjasni o kandidaturi Dražena Burića. Ne moramo to da učinimo ako se Burić povuče, ili to učini TS, ali je procedura da se Skupština mora izjasniti o svim prijavljenim kandidatima”, rekao je on na sjednici Odbora.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica (Demokrate) objasnio je da je 4. jula ove godine, shodno ranijem dogovoru tog tijela, zatražio mišljenje od svih članova u vezi sa ovim pitanjem ali da mu niko nije odgovorio.

Rekao je da je dilema da li uputiti dopis TS sa pitanjem da li ostaje pri predlogu za Burića ili ga povlači, ili da Odbor organizuje konsultativno saslušanje.

On je rekao da sjednica Odbora, na kojoj se saslušavaju kandidati za SS traje do 12. jula, ali da u međuvremenu može biti zakazana posebna u vezi aktuelnog oglasa za VDT.

Poslanica Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) smatraju da od TS treba zatražiti stav u vezi predloga da Burić bude VDT.

”To je predlog prethodnog TS, treba da uputimo dopis sadašnjem i pitamo da li oni ostaju pri prethodnom predlogu, ako ne, da što prije uđemo u proceduru raspisivanja novog oglasa...Vrijeme prolazi a mi imamo obaveze prema našim evropskim partnerima”, rekla je poslanica SDP.

Koprivica: Premijer da ne glumi autoritet i miješa se u rad zakonodavne vlasti

Momo Koprivica je rekao da premijer ruši načelo podjele vlasti, jer je, kako je naveo, javno tražio od Odbora da zakaže saslušanje kandidata za SS.

”Nije u skladu sa podjelom vlasti da dobijemo besmislene sugestije od strane Vlade.. Svi treba da se držimo svoga posla, da ne glumimo autoritete koji će stvari dovesti u red, posebno ne tamo gdje neko radi posao i po pravilima”, rekao je on.