Sistem usporen, ali lične stižu na vrijeme

Tehnički problemi privremeno usporili izradu novih identifikacionih dokumenata, iz MUP-a tvrde da će građani eLK dobiti u zakonskom roku

11431 pregleda1 komentar(a)
Foto: Damira Kalač

Usljed tehničkih problema, izrada elektronske lične karte (eLK) posljednjih nekoliko dana usporenija je nego inače, ali će svi građani taj lični dokument dobiti u zakonom propisanom roku.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) odgovarajući na navode dijela građana da postoji problem u izdavanju nove lične.

”U posljednjih par dana dinamika realizacije, odnosno izrade ličnih karata u organizacionim jedinicama ovog Ministarstva usporenija je u odnosu na brzinu i efikasnost na koju su građani navikli kada je u pitanju ovo Ministarstvo i izdavanje dokumenata, usljed problema tehničke prirode, koji će biti otklonjen u najkraćem mogućem roku”, kazali su “Vijestima” iz resora na čijem je čelu Filip Adžić.

Dodali su i da je Zakonom o ličnoj karti, članom 15, propisano da je rok za izdavanje lične karte, odnosno odlučivanja po zahtjevu, 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, pa da će shodno tome, “svi zahtjevi za izdavanje lične karte biti riješeni u zakonom propisanom roku”.

”Takođe, shodno odredbama Zakona o upravnom postupku, kao i Zakona o ličnoj karti, ovaj javnopravni organ je u obavezi da omogući građaninu da podnese zahtjev u cilju rješavanja, odnosno regulisanja svojih prava i obaveza, i po njemu postupiti u zakonom propisanom roku, te s tim u vezi, a ukoliko imate konkretne informacije o nepostupanju po navedenom, molimo Vas da nas o istom informišete, odnosno dostavite podatke, a kako bi ovaj organ mogao preduzeti neophodne radnje iz svoje nadležnosti”, rekli su iz MUP-a.

Na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, MUP je trebalo da 30. marta 2020. počne s izdavanjem elektronske lične karte. To je, međutim, odloženo do ljeta iste godine, u cilju sprečavanja širenja epidemije koronavirusa, pa je izdavanje eLK počelo u junu 2020.

30 dana je rok za izdavanje lične karte, odnosno odlučivanja po zahtjevu, od dana podnošenja

Prema informacijama iz maja, u protekle dvije godine, zahtjev za izdavanje eLK predalo je oko 200 hiljada građana.

Informacije o elektronskoj ličnoj karti i linkovi u vezi s aktiviranjem i njenom upotrebom dostupni su na stranici https://www.gov.me/mup/elk.

Taksa za izdavanje eLK iznosi pet eura.

Elektronska lična karta sadrži sertifikate za identifikaciju i digitalni potpis i ti sertifikati su besplatni.

Rok za zamjenu starih ličnih karata je do aprila 2025. godine.