Argentinske kalkulacije: Samo trijumf u Ekvadoru garantuje baraž

"Jedina dobra stvar je što zavisimo od sebe", rekao je selektor "gaućosa" Horhe Sampaoli

0 komentar(a)
Argentina fudbalska reprezentacija, Foto: Reuters
09.10.2017. 19:37h

Umjesto da slave plasman na Mundijal, za koji se vjerovalo da neće doći u pitanje, Argentinci kolo prije kraja južnoameričkih kvalifikacija koriste digitrone.

Kalkulacija je mnogo pred posljednju rundu koja se igra u noći između utorka i srijede (sve utakmice počinje u 1.30), ali "gaućosi" odavno nisu bili u ovakom problemu - ne mogu da pobijede nikog, dali su samo jedan gol u posljednja četiri meča...

Selektor Horhe Sampaoli, ipak, ima situaciju da Argentinu pobjeda u Ekvadoru vodi makar u baraž na Mundijal čiji akter posljednji put nije bila još 1970.

"Jedina dobra stvar je što zavisimo od sebe", rekao je Sampaoli.

Trijumf, dakle, donosi minimum peto mjesto (četiri prve ekipe idu direktno), a Argentinci bi u nekim kalkulacijama mogli i remijem da dođu do baraža. Za to je potrebno da Kolumbija savlada Peru, Paragvaj ne pobijedi Venecuelu, a Čile izgubi sa dva ili više golova razlike od Brazila. Ekvador nema šansi, ali ima želju da sruši snove Argentini.

"Nikada se ne postavlja pitanje motivacije kada je u pitanju nacionalni tim", istakao je selektor Ekvadora Horhe Seliso.

U Argentini se sve manje vjeruje reprezentaciji, ali plasman na Mundijal može da promijeni sve.

"Znam da je narod razočaran. Znam i da ima onih koji priželjkuju neuspjeh reprezentacije, ali mislim da se tako samo osjećaju fanovi Dijega Maradone kako bi i dalje tvrdili da Lionel Mesi ne može da ga dostigne", rekao je bivši argentinski napadač Mario Kempes.

Urugvaju pobjeda nad Bolivijom donosi Mundijal, a u džepu ima baraž. Jedino bi pao ispod petog mjesta u slučaju da: izgubi od Bolivije, Čile, Kolumbija i Argentina pobijede, s tim što bi Sampaolijev tim morao da postigne devet ili više golova protiv Ekvadora.

Čile gostuje Brazilu - s tri boda ide na SP, a dovoljan bi mu bio i remi u slučaju da Peru i Kolumbija odigraju neriješeno, a Argentina ne savlada Ekvador.

Kolumbija pred meč sa Peruom u gostima zna da joj trijumf donosi Mundijal, bez obzira na ostale rezultate.

Peruanci bi se plasirali na Mundijal ako slave, ali i dočekaju da Čile ne savlada Brazil, kao ni da Argentina pobijedi Ekvador većom razlikom nego što to uradi Peru protiv Kolumbije.

U najtežoj situaciji je Paragvaj, koji bi samo pobjedom nad Venecuelom ostao u igri za plej-of. Potom moraju da mu se poklope i ostali rezultati...

Parovi: Brazil - Čile, Ekvador - Argentina, Paragvaj - Venecuela, Peru - Kolumbija, Urugvaj - Bolivija;

Tabela: Brazil 38, Urugvaj 28, Čile, Kolumbija 26, Peru, Argentina 25, Paragvaj 24, Ekvador 20, Bolivija 14, Venecuela 9.