Katalonski ekstremni ljevičari traže secesiju

Španska vlada i premijer Marijano Rahoj su upozorili da će biti preduzeti koraci da se spriječi nezavisnost Katalonije

0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
09.10.2017. 15:55h

Poslanik ekstremno ljevičarske katalonske partije CUP rekao je danas da njegova stranka neće prihvatiti ništa manje od proglašenja nezavisnosti na sjutrašnjoj sjednici regionalnog parlamenta.

"Sasvim je jasno da oni koje predstavljam neće prihvatiti nijedan scenario koji ne uključuje deklaraciju nezavisnosti i proglašenje Katalonske republike", rekao je Benet Saleljas za Asošiejted pres.

On je naveo da će sjutrašnja sjednica katalonskog parlamenta biti "suvereni akt" u kom "politički subjekat po imenu Katalonija odlučuje da se samoopredijeli i proglasi republikom".

Saleljas je dodao da je izmiještanje banaka i kompanija iz Katalonije zbog političke neizvesnosti "apsolutno sramno" i "ucjena odluke katalonskog naroda".

Katalonski predsjednik Karles Pućdemon planira da se sjutra obrati regionalnom parlamentu u okviru debate o trenutnoj političkoj situaciji. Neki separatistički političari tvrde da će biti proglašena nezavisnost iako se dosta poslanika slaže da bi bila riječ samo o "simboličnom gestu".

Sam Pućdemon nije precizirao svoje namjere.

Španska vlada i premijer Marijano Rahoj su upozorili da će biti preduzeti koraci da se spriječi nezavisnost Katalonije, ne isključujući ni ukidanje regionalne autonomije u uvođenje direktne uprave iz Madrida.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije, održanom 1. oktobra uprkos zabrani španske vlade i Ustavnog suda, opcija za nezavisnost je odnijela ubjedljivu pobjedu.