GP URA o "Plantažama": Neprimjeren bilo kakav politički pritisak na rad nezavisnih tužilaca

“Prošlo je vrijeme političkog miješanja u rad tužilačkih organa, kada se moglo tužiti i presuđivati ljudima na bazi političkih procjena”, kaže se u saopštenju URA-e

9745 pregleda11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA

Građanski pokret (GP) URA daje punu podršku tužilaštvu da nezavisno i neselektivno radi svoj posao, saopštili su iz tog GP dodajući da ne smije biti zaštićenih u borbi za pravedno društvo.

Iz URA-e je saopšteno da je “zato neprimjeren bilo kakav politički pritisak na rad nezavisnih tužilaca” u kontekstu posljednjih hapšenja u vezi sa malverzacijama u kompaniji Plantaže.

“URA koja je vodila ključnu riječ u procesu izmjena tužilačkih zakona, koji su rezultirali izborom nezavisnog Tužilačkog savjeta (TS) i novog glavnog specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića, insistira na nezavisnosti tih organa i ukazuje da niko na neustavan način ne može zaustaviti ruku pravde koja je konačno krenula”, kaže se u saopštenju.

Iz URA-e su kazali da zbog svega toga, 43. Vlada stoji na punom raspolaganju TS-u i Specijalnom državnom tužilaštvu, da nastave i intenziviraju borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije.

Oni su naveli da zatvaranje poglavlja 23 i 24 predstavlja osnovni preduslov učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju, kao i ozdravljenja crnogorskog društva.

“Prošlo je vrijeme političkog miješanja u rad tužilačkih organa, kada se moglo tužiti i presuđivati ljudima na bazi političkih procjena”, kaže se u saopštenju URA-e.

Oni su pozvali sve političke subjekte da “umjesto napada na tužioce”, pokažu elementarnu odgovornost prema državi i daju doprinos u rješavanju pravosudnih pitanja, za koja je neophodno 54 ili 49 poslanika u Skupštini.

Iz URA-e su ohrabrili SDT da nastavi beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i poručili da je “davno prošlo vrijeme u kome privilegovani pojedinci mogu izbjeći ruku pravde, samo zbog bliskosti ljudima u izvršnoj vlasti”.

"Na kraju - sva buka koja se ovih dana diže u javnosti oko Temeljnog ugovora nema veze sa njim, nego sa pravdom”, zaključuje se u saopštenju.