Vujičić: Većinu u Sudskom savjetu da imaju članovi iz reda sudija, to je osnovni preduslov za nezavisan rad

Građanska akcija, kako je rekao, predlaže rješenje koje ima Republika Hrvatska - da Sudski savjet ima 11 članova od kojih je sedam iz reda sudija, dva univerzitetska profesora pravnih nauka i dva poslanika od kojih jedan iz reda opozicije

2116 pregleda8 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar

Većinu u Sudskom savjetu treba da imaju članovi iz reda sudija, a ne oni koje bira Skupština Crne Gore, jer je to osnovni preduslov za nezavisan rad sudstva, saopšteno je iz Građanske akcije.

Ova organizacija je, kako je saopšteno iz Pr centra, uputila sugestiju Ministarstvu pravde da povuče iz dalje procedure izradu Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i da pod hitno pokrene proceduru izrade Nacrta zakona o referendumu, koji zakon Crna Gora nema.

„Ministarstvo pravde bi, nakon usvajanja Zakona o referendumu, trebalo da inicira referendumsko izjašnjavanje nosilaca suvereniteta u vezi izmjene člana 127 Ustava Crne Gore, na način da većinu u Sudskom savjetu imaju članovi iz reda sudija, izabrani tajnim glasanjem, kao osnovni preduslov za nezavisan rad sudstva“, kaže se u sugestiji koju potpisuje predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić.

Podsjetio je da je članom 127 Ustava Crne Gore određeno da Sudski savjet ima predsjednika i devet članova, četiri člana iz reda sudija koje biraju sudije, četiri člana iz reda uglednih pravnika, koje bira Skupština, a da su članovi i predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravde.

„Predsjednik Savjeta se bira iz reda uglednih pravnika. Predsjednik ima odlučujući glas u slučaju da članovi Savjeta iz reda sudija, njih pet, glasa na jedan način, a članovi iz reda uglednih pravnika i ministar pravde glasaju drugačije. Ugledni pravnici i ministar pravde, koje bira Skupština Crne Gore, imaju veću snagu od članova Savjeta iz reda sudija“, upozorio je Vujičić.

Građanska akcija, kako je rekao, predlaže rješenje koje ima Republika Hrvatska - da Sudski savjet ima 11 članova od kojih je sedam iz reda sudija, dva univerzitetska profesora pravnih nauka i dva poslanika od kojih jedan iz reda opozicije.

„Svako dalje istrajavanje da članovi Sudskog savjeta, koje bira Skupština imaju većinu u Sudskom savjetu, predstavlja samo još jedan vid sistemske korupcije, koja nastaje diskriminacijom biračkog prava, prilikom formiranja Skupštine Crne Gore, a sve iz razloga što se mandati kandidatima na izbornoj listi raspoređuju po redosledu kandidata na izbornoj listi, što predstavlja diskriminaciju pasivnog biračkog prava“, ocijenio je Vujičić.

Kazao je da je diskriminacija zabranjena zakonom, Ustavom i međunarodnim pravnim aktima, koje je prihvatila Crna Gora i koji, kako je istakao, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju u slučaju da domaće zakonodavstvo odstupa od međunarodnih pravnih akata.

„U situaciji kada nosioci suvereniteta, državljani, ne mogu da ostvare jednako i neposredno biračko pravo, kada imamo projektovanu Skupštinu Crne Gore, čiji se personalni sastava zna u procentu većem od 90 odsto prije dana određenog za glasanje, odnosno danom objavljivanja izbornih listi, kada imamo Skupštinu sačinjenu na diskriminaciji biračkog prava, neprimjereno je da poslanici, koji su dobili mandat dikriminacijom i korupcijom biračkog prava, biraju većinu u Sudskom savjetu i tako kontrolišu sudsku vlast. Identična je situacija i kod formiranja Tužilačkog savjeta“, rekao je Vujičić.