Rusija tvrdi da je u Odesi uništila rakete "Harpun" koje je NATO poslao Ukrajini

Invazija Rusije na Ukrajinu - 143. dan

58597 pregleda15 komentar(a)
Detalj iz mjesta Čuhujev, u oblasti Harkov, Foto: Reuters
17.07.2022. 22:17h
21:49h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kasno u nedjelju izdao je izvršne naredbe o razrješenju šefa Službe državne bezbjednosti Ivana Bakanova i glavne tužiteljke Irine Venediktove, javlja Rojters.

Zelenski se nadovezao na te dekrete rekavši da više od 60 njihovih zaposlenih radi protiv Ukrajine na teritoriji koju je okupirala Rusija.

On je rekao da je registrovan 651 krivični postupak koji se odnosi na veleizdaju i saradnju zaposlenih u tužilaštvima, predistražnim organima i drugim organima za sprovođenje zakona.

"Konkretno, više od 60 zaposlenih u tužilaštvu i Službi bezbjednosti Ukrajine ostalo je na okupiranoj teritoriji i radi protiv naše države", rekao je on.

On je kazao da ovakvi zločini postavljaju "veoma ozbiljna pitanja" za relevantne lidere" i dodao da će "svako od ovih pitanja dobiti odgovarajući odgovor".

Izmjena: 22:17h
21:02h

Ukrajinska centralna banka prodala je 12,4 milijarde dolara zlatnih rezervi od početka ruske invazije, rekla je zamjenica guvernera Katerina Rožkova, prenosi Rojters.

"Prodajemo (zlato) kako bi naši uvoznici mogli da kupe neophodnu robu za zemlju", rekla je Rožkova za nacionalnu televiziju.

Ona je dodala da se zlato ne prodaje kako bi se ojačala ukrajinska valuta grivna.

17:06h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je njena letjelica oborila ukrajinski helikopter MI-17 u blizini Slavjanska, grada na istoku Ukrajine, kao i avion SU-25 u oblasti Harkova - u trenutku kada je Moskva pojačala svoju vojnu operaciju, prenosi Rojters.

Vojska je takođe saopštila da je vazdušnim raketama dugog dometa uništila skladište u industrijskoj zoni u Odesi na jugu Ukrajine u kojem su se nalazile protivbrodske rakete "Harpun" koje su Ukrajini isporučile zemlje NATO.

Rojters navodi da nije mogao odmah da potvrdi te tvrdnje.

Izmjena: 17:21h
13:12h

Ruske rakete pogodile su industrijska postrojenja u strateškom gradu Mikolajiv na jugu Ukrajine, dok Moskva nastavlja napore da proširi svoje osvojene oblasti na istoku zemlje.

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Senkevič saopštio je da su ruske rakete pogodile industrijski i infrastrukturni objekat u gradu, ključni centar brodogradnje u ušću reke Južni Bug. Još nema informacija o žrtvama.

Izmjena: 17:06h
12:41h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedelju da je njena letjelica oborila ukrajinski helikopter MI-17 u blizini istočnog grada Slavjanska i avion SU-25 u oblasti Harkova, pošto je Moskva pojačala svoju vojnu operaciju, prenosi Rojters.

Vojska je takođe saopštila da su njene vazdušne rakete dugog dometa uništile skladište u industrijskoj zoni u južnom ukrajinskom gradu Odesi u kojem su se nalazile protivbrodske rakete Harpun koje su Ukrajini isporučile zemlje NATO-a.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi te tvrdnje.

08:05h

Rusija jača svoje odbrambene pozicije u oblastima koje zauzima u južnoj Ukrajini, saopštilo je u nedjelju britansko ministarstvo odbrane.

Pojačanja uključuju kretanje ljudstva i opreme, odbrambene pozicije između Mariupolja i Zaporožja i u Hersonu, dok ruske snage u Melitopolju takođe pojačavaju mjere bezbjednosti, objavilo je britansko ministarstvo na Tviteru.

08:00h

Ukrajinske snage uhapsile su bivšeg šefa Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Olega Kuliniča koji se tereti za izdaju, prenosi "Ukrajinska pravda".

SBU je poslije hapšenja saopštila da je jedan od njenih glavnih zadataka sprečavanje pokušaja Rusije da proširi svoju mrežu agenata među ukrajinskim državnim službenicima.

"Zaposleni u SBU su takođe bili umiješani u takve slučajeve, što pokazuje namjeru da se Služba pročisti. Otkrivajući takve situacije, umjesto da ih sakrivamo, postavljamo kurs za izgradnju moderne i efikasne specijalne službe, sposobne da se suprotstavi moćnom neprijatelju koji ugrožava bezbjednost Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Oleg Mikolajevič Kulinič je 2020. godine postavljen na čelo direktorata Službe bezbjednosti Ukrajine za Krim. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio ga je s te pozicije u martu 2022. godine.

SBU je glavna obavještajna i bezbjednosna agencija Ukrajine, nasljednica ukrajinskog ogranka sovjetskog KGB-a.

Njeni zadaci su, između ostalog, kontra-obavještajni rad i borba protiv terorizma. U okviru ove službe nalazi se i specijalna jedinica Alfa grupa.