CGO: U Vladi nema nikakvih nacrtnih verzija Temeljnog ugovora sa SPC

"O dinamičnosti, fleksibilnosti i otvorenosti procesa usaglašavanja oko nacrta Temeljnog ugovora najbolje govori i podatak da je jedna verzija tog ugovora sve što u Vladi postoji, a to otvara i pitanje ko je i kada radio na njemu, i zašto se odbijala svaka kritika kad je trebalo čuti"

5937 pregleda5 komentar(a)
CGO, Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da su se 24. juna obratili Vladi Crne Gore, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, tražeći kopije svih nacrtnih verzija Temeljnog ugovora sa SPC )Srpska pravoslavna crkva).

"Nakon urgencije, iz Vlade su 7. jula odgovorili da predano rade na pretrazi arhive, a kako bi mogli odgovoriti na taj zahtjev. No, danas smo dobili kratko obavještenje bez obrazloženja, u kojem se navodi da je usklađena radna verzija Temeljnog ugovora objavljena na sajtu 28. juna, iz čega se zaključuje da u Vladi nema nikakvih nacrtnih verzija tog dokumenta", ističe se u saopštenju CGO.

FOTO: CGO
FOTO: CGO

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je premijer Dritan Abazović pozvao zainteresovanu i stručnu javnost da se uključi u raspravu o usvojenom Temeljnom ugovoru.

"Prethodno su on i članovi Vlade koji su glasali za Temeljni ugovor ignorisali argumente koji su osporavali zakonitost tog dokumenta i usklađenost sa građanskim konceptom. O dinamičnosti, fleksibilnosti i otvorenosti procesa usaglašavanja oko nacrta Temeljnog ugovora najbolje govori i podatak da je jedna verzija tog ugovora sve što u Vladi postoji, a to otvara i pitanje ko je i kada radio na njemu, i zašto se odbijala svaka kritika kad je trebalo čuti", piše u saopštenju CGO.