Evocirana uspomena na Danila Bojovića

Položeno cvijeće na spomenik jednog od organizatora Trinaestojulskog ustanka u Nikšiću i prvog komandanta Župskog bataljona

2485 pregleda0 komentar(a)
Detalj iz Župe nikšićke, Foto: Svetlana Mandić

Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića, u okviru julskih svečanosti, posjetili su spomenik narodnom heroju Danilu Bojoviću u Kutima, u nikšićkoj Župi, položili cvijeće i evocirali uspomene na junaka.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić kazao je da je Bojović bio jedan od organizatora Trinaestojulskog ustanka u Nikšiću i prvi komandant Župskog bataljona.

”Biran je Danilo za člana Okružnog komiteta KPJ za Nikšićki okrug, gdje njegovi kvaliteti i organizatorske sposobnosti dolaze do punog izražaja. Putuje u Pivu, Goliju, Banjane, Pješivce, gdje predano izvršava partijske zadatke na formiranju novih partijskih jedinica, na izgradnji organa revolucionarne vlasti. Često je učestvovao u brojnim žestokim borbama za stvaranje slobodnih teritorija, naročito u periodu Treće neprijateljske ofanzive.”

Prema odluci PK KPJ za Crnu Goru, juna 1942. godine, Danilo je s grupom komunista dobio zadatak da ostane na ilegalnom radu na terenu.

”To su i najteži dani za NOB u Crnoj Gori. Udružene italijanske snage, sa četnicima i separatistima, čine zvjerstva prema partizanskim porodicama i simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta. Ubijaju, odvode u logore, pale kuće, organizuju stalne poćere za ilegalcima, napadaju partizanske grupe. I u ovoj situaciji Danilo se pokazao kao vrstan borac. Pročuo se u borbama protiv neprijatelja, a posebno protiv četnika”, istakao je Mirjačić.

Bojović je poginuo na planini Konjsko, u borbi sa četnicima, a za narodnog heroja je proglašen 1945. godine.

Ulica pored Filozofskog fakulteta u Nikšiću nosi njegovo ime, kao i ulice u Beogradu i Vrbasu.

”Poslije rata, 1945. godine, došla je grupa Danilovih kolega kod Dimitrija, njegovog oca, i donijela mu spisak četnika koji su učestvovali u Danilovom ubistvu. Dimitrije je pažljivo pročitao spisak dva puta, zgužvao ga i bacio u vatru, na ognjište. Drugovi povikaše: ‘Šta to uradi čika Dimitrije’. On im je odgovorio da je imena dobro zapamtio, a da neće da to znaju ostali ukućani da se ne bi svađali s djecom zlikovaca, jer oni ne odgovaraju za sramotu svojih roditelja. Da li postoji bolji primjer pomirenja”, istakao je Mirjačić.

Milisav Migo Bojović, Danilov sinovac, za sve prisutne organizovao je druženje uz vojnički pasulj.