CIVIS: Novović i njegov tim dokazali da više nema nedodirljivih i da zakoni važe za sve

"U brojnim saopštenjima deklarativne podrške na račun tužioca Novovića i njegovog tima, poslije svakog hapšenja 'krupnih riba' nema ni riječi o tome u kakvim uslovima rade crnogorska tužilaštva i sudovi"

4570 pregleda7 komentar(a)
Foto: CIVIS

Specijalni državni tužilac Vladimir Novović i njegov tim već su dali vidljiv doprinos vladavini prava u Crnoj Gori i dokazali da više nema nedodirljivih i da zakoni važe za sve, bez obzira na poziciju u državnoj hjerarhiji, rođačke, kumovske i druge veze, navodi se u saopštenju Saveza građana CIVIS, koje je potpisao član Generalnog sekretarijata Marko Lakić.

Ovaj Savez građana, kako piše u saopštenju, pozdravlja napore Specijalnog državnog tužilaštva i posljednje akcije kojima se doprinosi borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Samo na taj način crnogorsko društvo može da pokrene davno započete evropske integracije i da ostvari napredak ka članstvu u EU", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se "u brojnim saopštenjima deklarativne podrške na račun tužioca Novovića i njegovog tima, poslije svakog hapšenja 'krupnih riba' nema ni riječi o tome u kakvim uslovima rade crnogorska tužilaštva i sudovi, pa CIVIS apeluje da je krajnje vrijeme da se svi nadležni u državi pozabave tim problemima".

"Primjera radi, Specijalno i Vrhovno državno tužilaštvo nalaze se u centru Podgorice, na nekadašnjem korzou, a brojni prolaznici, stanari okolnih zgrada i njihova djeca često imaju priliku da posmatraju privođenje opasnih kriminalaca uz velike mjere obezbjeđenja, što građani drugih država mogu vidjeti samo na filmovima. U sličnim uslovima radi Vrhovni sud, kao i brojni drugi sudovi i tuzilaštva širom Crne Gore. Smatramo da se problem obezbjeđenja prostora tužilaštava i sudova, odnosno problem uslova rada i unapređenje tehničkih i kadrovskih potencijala tih institucija hitno mora rješavati, jer su to preduslovi za uspješan rad", kažu iz CIVIS-a.

Kako su istakli "umjesto deklarativne, tužilaštvima i sudovima potrebna je suštinska podrška donosioca odluka".

"Ali i političkih partija koje se utrkuju u pohvalama, pokušavajući da uspjehe SDT-a iskoriste za jeftine političke poene", zaključuje se u saopštenju.