Uručene diplome polaznicima trinaeste DoMEn škole programiranja

Uspješno završena i ovogodišnja DoMEn škola programiranja

4187 pregleda0 komentar(a)
Foto: Domen

Kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i ove godine su organizovali besplatnu DoMEn školu programiranja, namijenjenu osnovcima i srednjoškolcima u Crnoj Gori. Kako je broj mjesta u učionicama bio ograničen, nakon inicijalnog testa sklonosti ka algoritamskom načinu razmišljanja, od 250 kandidata, odabrano je njih 70 da se pridruže trinaestoj generaciji polaznika DoMEn škole programiranja. Svima ostalima omogućeno je samostalno onlajn učenje, uz besplatne lekcije na YouTube kanalu STEMedukacija.

Nastava se odvijala u računarskim salama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u Podgorici, počev od oktobra prošle godine. U skladu sa razredom koji pohađaju i nivoom znanja iz oblasti programiranja, polaznici su bili raspoređeni u nekoliko grupa. Osnovci, učenici VII, VIII i IX razreda, koji prethodno nisu imali prilike da uče programiranje, sticali su znanje radeći u programskom jeziku C++ svake subote. Srednjoškolci, od I do IV razreda, koji takođe prethodno nisu učili programiranje, svake druge subote su izučavali programski jezik Java. Treća grupa je bila formirana za učenike koji su imali predznanje iz oblasti programiranja.

Na početku svečanosti mladim programerima se obratio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Predrag Miranović, koji je ukazao na značaj obrazovanja i sticanja novih znanja, pogotovo kada su STEM nauke u pitanju, i čestitao polaznicima na uspješnom pohađanju škole.

Izvršni direktor kompanije doMEn Predrag Lešić povodom dodjele diploma polaznicima izjavio je: Ponosni smo što je uspješno završena i ovogodišnja DoMEn škola programiranja, koju tradicionalno organizujemo uz podršku naših kolega sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Jako nam je drago zbog činjenice da ovim projektom, koji traje skoro koliko i naša kompanija, pomažemo djeci da naprave svoje prve korake u programiranju i postanu dio svijeta informacionih tehnologija. Neki od polaznika prvih škola, u ovogodišnjoj su bili profesori, te nam to najbolje dokazuje vrijednost naših napora.

Zaslužene diplome polaznicima su uručili prof. dr Predrag Miranović, profesor Damir Delijić, kao i profesor Velibor Došljak, koji je bio nekadašnji polaznik naše Ljetnje škole programiranja.

Kao i prethodnih godina, oni koji su pokazali najbolje rezultate tokom trajanja DoMEn škole programiranja bili su nagrađeni odlaskom na Ljetnju školu programiranja, koja se organizuje u Kolašinu. Polaznici su se prije nekoliko dana vratili sa besplatne osmodnevne obuke, gdje im se pružila prilika da, uz provođenje vremena u prirodi, unaprijede znanja iz programiranja u jeziku C++.

Svi zainteresovani koji iz bilo kog razloga nisu u prilici da pohađaju Školu programiranja, na Youtube kanalu portala STEM Edukacija mogu pronaći online kurseve za programske jezike C++, Scratch i Java. Na taj način je moguće samostalno učiti osnove programiranja. Osim toga, na sajtu portala STEM edukacija može se pronaći priručnik za programski jezik Scratch „Kreiraj svoju prvu igru“, uz koji je moguće napraviti prve korake u ovom programskom jeziku.

Ukoliko želite saznati više o DoMEn školi programiranja i pratiti informacije o datumima prijavljivanja za narednu generaciju, kao i upoznati se sa ostalim društveno-odgovornim projektima kompanije doMEn, posjetite portal STEM edukacija.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava je svake godine u potpunosti besplatna i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Do sada je kroz kurseve ove škole prošlo preko hiljadu mladih.