Besmrtnost je iza ćoška: Ovi izvođači su nominovani za Rokenrol kuću slavnih

Ceremonija ulaska u prestižnu Kuću slavnih zakazana je za 14. april iduće godine u Klivlendu

56 pregleda0 komentar(a)
Rokenrol kuća slavnih, Foto: Shutterstock
08.10.2017. 15:33h

Bendovi “Radiohead”, “Rage Against The Machine” i “Depeche Mode”, kao i 59-godišnja muzičarka Kejt Buš, našli su se na listi nominovanih za ulazak u Rock And Roll Hall Of Fame u 2018. godini, piše NME magazin.

Pravila ulaska u Kuću slavnih rokenrola nalažu da prvi singl ili album potencijalnih nominovanih muzičara za 2018. godinu, mora biti objavljen 1992. godine ili ranije.

Tako je ovo pravilo omogućilo nominaciju i drugim muzičarima, odnosno sastavima “Bon Jovi”, “Judas Priest”, “The Cars”, “Dire Straits”, “Eurythmics”, “J. Geils Band”, “MC5”, “The Meters”, “ The Moody Blues”, “Rufus featuring Chaka Khan” i “The Zombies”, ali i reperu LL Cool J-u, pjevačicama Nini Simon i Sister Rozeti Tarp i gitaristi Linku Reju.

Sa ovog spiska biće odabrano njih pet za uži izbor i to javnim glasanjem, koji će se pridružiti glasovima 800 umjetnika, muzičkih istoričara i drugih važnih ličnosti iz tog svijeta.

Pobjednik će biti proglašen u decembru, a ceremonija ulaska u Kuću slavnih rokenrola zakazana je za 14. april u Public Hallu u Klivlendu.

Muzički fanovi tako mogu glasati za pet nominovanih jednom dnevno na stranici rockhall.com do 5. decembra i učestvovati u odluci pobjednika u 2018. godini.

Na listi nominovanih debitovalo je nekoliko bendova i imena, ali je petu nominaciju ove godine dobio “J. Geils Band”, četvrtu LL Cool J i “The Meters”, treću “The Cars”, “MC5” i “The Zombies”, a drugu nominaciju zabilježili su “Depeche Mode”, “Rufus featuring Chaka Khan” i Link Ray.

Među novitetima za ulazak u Kuću slavnih je i to što će i bivši članovi benda dobiti počasti, što znači da su na listi nominovanih i nekadašnji član “Depeche Moda” Alan Vajlder i osnivač Vins Klark. Veliki broj bivših članova sastava “Bon Jovi”, “Judas Priest” i “Dire Straights”, takođe su se našli na listi nominovanih. Do ove izmjene je došlo nakon što je prošle godine bivši član i bubnjar “Pearl Jama” Dejv Abruzez negodovao, jer njegovo ime nije “ušlo” u Kuću slavnih sa ostalim muzičarima iz tog benda.

Mnogi se nadaju da bi pobjeda za “Rege Against The Machine” mogla značiti ponovno ujedinjenje, s obzirom na to da tri člana trenutno imaju turneje bez Zaka de la Roča i to pod nazivom “Prophets Of Rage”.

“Radiohead” je u međuvremenu najavio pauzu za sljedeću godinu, a Kejt Buš se u javnosti pojavljuje veoma rijetko, ali je nagovijestila da bi uskoro mogla da se vrati na scenu sa novim nastupima, ali i pjesmama.

“Stvar sa nastupima je što je većina materijala već napisana. A početi tako nešto od nule je potpuno novi svijet za mene”, ispričala je ona početkom godine, kada se osvrnula i na posljednji nastup iz 2014.

“Ne znam. To je za mene bilo veoma čudno, naročito zbog reakcije publike koju sam dobila kao odgovor. Bilo je prelijepo za sve koji su radili na projektu zbog pozitivne energije koju smo dobili”, prisjetila se ona.

“Bilo je zaista magično. Ipak, ne znam šta ću dalje da radim. Želim da radim nešto novo”, nagovijestila je ona tada.

Na pitanje o novom materijalu, Buš je kazala:

“Nisam pisala nove pjesme godinama”.