Suđenje bivšim čelnicima IRF-a: Odbrana negirala zloupotrebu položaja

Specijalni državni tužilac Zoran Vučinić je kazao da smatra da sud ovu optužnicu treba da potvrdi, te da sadrži neophodne dokaze koji ispunjavaju taj uslov

14628 pregleda2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti optužnice u predmetu protiv okrivljenih bivših rukovodilaca Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića, Slobodanke Radulović i Branislava Jankovića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Specijalni državni tužilac Zoran Vučinić je kazao da smatra da sud ovu optužnicu treba da potvrdi, te da sadrži neophodne dokaze koji ispunjavaju taj uslov.

Advokati Zdravko Begović, Dragoljub Đukanović, Danilo Mićović, Nikola Martinović i Aleksa Đukanović, branioci okrivljenih naveli su da ovaj postupak treba da se obustavi i da u optužnici nerma dokaza da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Advokati odbrane su naveli da nije krivično djelo ako neko u parničnom postupku traži svoja prava i da je važeći samo onaj ugovor koji je u pisanoj formi na papiru. Istakli su da treba da se pravi razlika između izvršenja krivičnog djela, i pokušaja izvšenja, jer ukoliko je neko djelo pokušano znači nije izvršeno i ne postoji.

Advokat Zdravko Begović je kazao da njegov branjenik Zoran Vukčević nije primio poziv za današnje ročište.

“Smatram da nisu ispunjeni uslovi da se ročište održi. Ne znam je li moj branjenik primio optužnicu. On nije dužan da 24 časa bude kući, ili idete po principu dostavljeno je pa je li primio ili nije. Imajući u vidu dokaze, smatram da u optužnici nema dokaza koji ukazuju na postojanje bića elemenata krivičnog djela za koje se optuženi terete. Predlažem da sud obustavi postupak”, kazao je advokat Begović.

Advokat Danilo Mićović takođe se saglasio da nema dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da postoji krivično djelo koje je navedeno u optužnici i smatra da postupak treba da se obustavi.

“SDT tvrdi da postoje dva ugovora o radu. Tužilaštvo to ničim nije dokazalo. Optuženi su, iskoristili svoje pravo, i svoja prava zatražili u parničnom postupku. Čak i da postoje dva ugvoora, oba omogućavaju da optuženi svoja prava traže u parničnom postupku”, naveo je advokat Mićović.

Advokat Nikola Martinović je takođe kazao da treba da se obustavi postupak i da nema dokaza da je izvršeno krivično djelo koje je navedeno u optužnici.

“Istraga tužilaštva je prvo obuhvatala osam lica, a sada optužnica četiri. Prema tužilaštvu u ovom predmetu ispada da podnošenje tužbe parničnom sudu je krivično djelo. To govori o tome šta tužilaštvo misli o sudovima. Obraćanje sudu ne može biti krivično djelo i nije. Čak i ako se uzme u obzir da je došlo do izmjene ugovora a nije nastala šteta ili korist, nema krivičnog djela. Niko od okrivljenih nije zloupotrebio službeni položaj i nije prekoračio svoja ovlašćenja. Tužilaštvo pravi konstrukciju da je Slobodanka Radulović pomagala u izvršenju krivičnog djela. Pomaganje se može izvršiti samo ako djelo postoji kao izvršeno. Ovdje tužilaštvo navodi pokušaj izvršenja. Predlažem da se sud odbaci optužnicu”, kazao je advokat Martinović.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića i nekadašnje šefice kabineta tog fonda Slobodanke Radulović.

Prema optužnici, osumnjičeni su da su falsifikovali Ugovore o radu, kojima su sebi, kako se sumnja, ugovarali otpremnine u slučaju prestanka funkcije.